Kandidaten Verkiezingen

De eerste 12 Water Natuurlijk kandidaten voor de verkiezingen op 20 maart 2019 bij waterschap De Dommel stellen zich de komende weken aan u voor. De complete kandidatenlijst vindt u onder Nieuws ‘Kandidaten Waterschapsverkiezingen 2019’.

Nr. 11 Tobias Renner is geboren en getogen in het Oosten van Duitsland.

“Sinds een jaar of 20 woon en werk ik in Brabant, eerst in het mooie Den Bosch en nu in het prachtige Den Dungen. Wij hebben drie kinderen en mijn belangrijkste drijfveer is om voor de komende generaties een mooi en klimaatbestendig Brabants landschap achter te laten met beken en waterlopen waarvan we kunnen genieten!

 

De tijd waarin we leven vraagt om actie en om meedoen. De komende jaren zullen we ook in onze regio veel veranderingen zien, die óns als burgers en waterschappen raken. Klimaatverandering met drogere zomers en extremere neerslag, de discussie over de toekomst van duurzame landbouw en veehouderij en ook de energietransitie in onze dorpen en steden zijn voorbeelden van veranderingen die op ons afkomen komen. Generatie- en klimaatbestendigheid is dan ook een speerpunt van onze partij, Water Natuurlijk.

Vanuit mijn baan bij het adviesbureau RoyalHaskoning DHV werk ik veel samen met buitenlandse waterbeheerders, die ‘jaloers’ kijken naar de slagkracht en ambities van onze Nederlandse waterschappen. Dat moeten we koesteren en ik wil helpen het waardevolle werk van waterschap De Dommel, naar buiten toe, naar ons als bewoners, uit te dragen.

Belangrijk vind ik daarbij steeds de vraag: Wat verandert of blijft juist bewaard omdat Water Natuurlijk in het waterschapsbestuur zit? Hierop moet steeds weer het duidelijke antwoord aan onze kiezers zijn dat we als Water Natuurlijk zorgdragen voor zoveel mogelijk herstel van gezonde beken en een betere waterkwaliteit tegen uiteraard aanvaardbare kosten!”

 

12. Marc Kapteijns
Eindhoven
 

Marc Kapteijns (1971) woont in Eindhoven en werkt daar als kaasmaker en -verkoper. Hij is lid van Brabants Landschap en GroenLinks en gaat graag wadlopen.

"Vanwege het gezamenlijk belang van water voor mens en natuur zet ik mij graag in voor de groenste waterschapspartij! Ik ben opgegroeid in Sint-Oedenrode, vlak bij een afgesloten arm van de Dommel waar niet veel leven meer in zat. Toen ik een jaar of 6 was ving ik daarom samen met een vriendje kikkerdril dat we in een badkuip in de tuin van mijn ouders deden. Als de kikkertjes groot genoeg waren lieten we die los in die aftakking en tot op de dag van vandaag mag ik graag denken dat dat bijgedragen heeft aan het herstel van de natuur in dat stukje Dommel.

Nu fiets ik elke dag over de Dommel op weg naar mijn werk op de Genneper Hoeve, midden in het groene hart van Eindhoven, de Genneper Parken. We boeren hier biologisch, d.w.z. zonder gebruik te maken van kunstmest en pesticiden. Dit zorgt ervoor dat Brabant Water schoon water uit dit gebied kan halen. Op een boerderij midden in een natuurgebied zie je heel direct wat de gevolgen van klimaatverandering zijn, zowel bij erg droog als erg nat weer."

Twee dingen waar Marc zich concreet voor wil inzetten zijn:

  • Stimuleren en financieel belonen van goed gedrag, bv. boeren belonen voor hun bijdrage aan een goed en duurzaam water- en landschapsbeheer, (denk aan waterberging, gewas afstemmen op wateraanbod en eigenschappen van de bodem); en bij de pachtprijzen voor land dat eigendom is van het waterschap rekening houden met boeren die minder mest en/of bestrijdingsmiddelen gebruiken zodat het water en de bodem niet vervuilen.
  • Ook wil Marc graag een nieuwe discussie inzetten over de kwijtscheldingsnorm van de waterschapsbelasting voor mensen met een laag inkomen. Deze norm ligt nu onder het niveau van een bijstandsuitkering en zou daar gelijk aan moeten zijn. Dit kost natuurlijk geld maar er kan ook veel bespaard worden door koppeling aan informatie van de gemeentes.
11. Tobias Renner
Den Dungen
10. Huub Glas
Vught
9. Gudule Martens
Eindhoven
8. Mirjam Bemelmans
Boxtel
7. Hendrik Dejonckheere
Goirle
6. Julis de Quartel
Waalre
5. Corinne Aerdts
Boxtel
4. Jac Hendriks
Boxtel
3. Veerle Slegers
Tilburg
2. Maarten Dewachter
Oisterwijk
1. Mado Ruys
Waalre