Nieuwe watergraaf én dagelijks bestuur

19 mei 2019

Commissaris van de Koning Wim van de Donk heeft 9 mei¬†Erik de Ridder voor 6 jaar be√ędigd als watergraaf bij De Dommel.¬†Het Algemeen Bestuur ¬†heeft diezelfde dag het bestuursprogramma ‚ÄėBruggen bouwen met water voor nu en later‚Äô vastgesteld en de nieuwe dagelijks bestuursleden benoemd.¬†

V.l.n.r. Martijn Tholen, Erik de Ridder, Mado Ruijs, Jan Verhoeven, Vincent Lokin en Antje Dekker (secretaris).

Het nieuwe dagelijks bestuur bestaat, naast watergraaf Erik de Ridder en secretaris Antje Dekker uit  Martijn Tholen (Ongebouwd), Mado Ruijs (Water Natuurlijk), Jan Verhoeven (VVD) en Vincent Lokin (Natuurterreinen). Portefeuilles en meer info. 

Het bestuursprogramma ‚ÄėBruggen bouwen met water voor nu en later‚Äô is een visiedocument met vijf thema’s voor focus en omslag in denken en doen. Water Natuurlijk is trots op de ingezette vernieuwing zowel qua programma als Dagelijks bestuur.

Twee zetels winst voor Water Natuurlijk

22 maart 2019

logo ws de dommelWoensdag 20 maart hebben mensen uit de gemeenten in het werkgebied van waterschap De Dommel een stem uitgebracht voor 23 leden in het nieuwe algemeen bestuur van het waterschap. 

Er was een opkomstpercentage van 46,64%. In 2015 was dit 38,79% en 19,07% in 2008.

Definitieve uitslag – partijniveau

Water Natuurlijk 8 (2015: 6 / 2008: 6)
CDA 4 (2015: 5 / 2008: 5)
VVD 4 (2015: 4 / 2008: 2)
PvdA 3 (2015: 4 / 2008: 3)
50Plus 2 (2015: 2 / 2008: 0)
Werken aan Water 1 (2015: 1 / 2008: 3)
Algemene Waterschapspartij 1 (2015: 1 / 2008: 2)
Christenunie

Ouderen Appèl РHart voor Water

0 (2015:-)

0 (2015: -)

Het nieuwe algemeen bestuur telt 30 leden. De inwoners konden stemmen voor 23 leden. De overige 7, geborgde zetels zijn verdeeld over natuurterreinen (2), bedrijven (2) en agrari√ęrs (3) en aangewezen door de betreffende belangenverenigingen. Het nieuwe algemeen bestuur telt 19 mannen en 11 vrouwen. Er zijn 9 nieuwe leden.

Water Natuurlijk wordt vertegenwoordigd door Mado Ruijs uit Waalre, Veerle Slegers uit Tilburg, Gudule Martens uit Eindhoven, Maarten
Dewachter uit Oisterwijk, Jac Hendriks uit Boxtel, Corinne Aerdts uit Boxtel
Julis de Quartel uit Waalre en Hendrik Dejonckheere uit Goirle.

Het nieuwe algemeen bestuur van waterschap De Dommel treedt donderdag 28 maart aan.

17 maart 2019

Water Natuurlijk krijgt steun van Groenlinks, D66, Vogelbescherming, de  Natuur en Milieufederaties en de Nederlands Onderwatersport Bond en werkt samen met onderstaande organisaties.

Onze kandidaten in actie

16 maart 2019

De laatste weken zijn onze kandidaten druk in de weer om Water Natuurlijk onder de aandacht te brengen met artikelen in lokale, regionale en landelijke kranten, het verzorgen van wandelingen, lezingen of deelname aan debatavonden. Mado Ruys en Gerard Lijten trotseren de wind om te flyeren in Veldhoven (foto).

Donderdagavond 14 maart Congres Klimaat en Water, CKE Eindhoven

Voor een volle zaal (ruim 200p) gaven Reinier van den Berg en Peter Voorn¬†indringende presentaties over de impact van klimaatverandering en zeespiegelrijzing. De presentaties zijn bij¬†Trefpunt Groen Eindhoven¬†¬† ¬†beschikbaar. Daarna volgende een lijsttrekkersdebat met ook ‘onze’ Mado Ruys.

Woensdagavond 13 maart Watercafé: Eerste Hulp Bij Klimaatverandering met WN-kandidaten Jac Hendriks, Mirjam Bemelmans en Corinne Aerdts uit Boxtel en Dirk van de Ven en Tobias Renner uit Sint-Michielsgestel. Locatie: café Meneer van Dommelen, bij de Zwaanse brug aan de Dommel te Boxtel.

Zondagmiddag 10 maart  trotseerden onze kandidaten Mirjam Bemelmans en Huub Glas wind en regen voor een beter klimaat tijdens de Klimaatmars Amsterdam .

 

Zondagochtend 10 maart ¬†wandelden zo’n 30 ‚Äėstormtrotseerders‚Äô ¬†door het nieuwe waterbergingsgebied Kleine Dommel te Heeze en kregen allerlei informatie van lijsttrekker Mado Ruys, IVN-er Plonie van Campen en boswachter Mari de Bijl.

 

Zondagochtend 10 maart 

Jac Hendriks en Corinne Ardts verzorgden een leuke, leerzame excursie langs de Essche Stroom voor ca. 20 ¬†‚Äėstormtrotseerders‚Äô.

 

17 maart: Wandel met Water Natuurlijk langs de Stadsdommel

13 maart 2019

Ontdek zondagochtend 17 maart de Stadsdommel in Eindhoven met Leonhard Schrofer (IVN) en Jac Hendriks (Waterschap De Dommel).
Beide heren zijn kandidaat voor Water Natuurlijk De Dommel en verzorgen een mooie wandeling langs historische locaties met verrassende, groene sfeervolle plekken.
Verzamelen om 10.00 uur op het voorplein Van Abbe Museum.
Zie ook eventbrite of de wandelroute.

14 maart: Congres ‚ÄėKlimaat en Water‚Äô

10 maart 2019

Trefpunt Groen Eindhoven¬†en Grootouders voor het Klimaat Eindhoven houden donderdagavond 14 maart een congres ‚ÄėKlimaat en Water‚Äô in het CKE te Eindhoven.¬†

Reinier van den Berg, meteoroloog bekend van RTL, en Peter Voorn
ecoloog (Waterschap de Dommel, Natuurmonumenten) verzorgen deze avond een lezing.

Reinier van den Berg en Peter Voorn
Programma
  • 19.00: inloop met koffie en thee
  • 19.20: Welkomstwoord + toelichten programma
  • 19.30: Lezing Reinier van den Berg en Peter Voorn
  • 21.15: Waterschapspartijen in gesprek met de zaal
  • 21.40: Slotwoord en daarna een netwerkborrel

Locatie: CKE, Pastoor Peterstraat 180 Eindhoven (7 minuten lopen vanaf station Eindhoven). Gratis entree, wel graag even aanmelden voor de koffie en een plaats!

Klimaat

Er gaat geen dag voorbij of het veranderende klimaat is in het nieuws. Is het werkelijk serieus of zijn we in de ban van alarmisten of van struisvogels? Wat moeten we nu geloven? Reinier van den Berg, het gezicht van RTL Weer, zal dit uitleggen. ‚ÄúHet is vijf over twaalf wat het klimaat betreft‚ÄĚ. Hij vertelt ook waar onze kansen liggen om de klok op vijf voor twaalf zetten.

Water 

  • De droge zomer van 2018 staat nog in ons geheugen gegrift en heeft z‚Äôn sporen nagelaten. Wij vragen ons af: Wat houdt het voor de natuur in als het vaker zo droog is?
  • Heeft de (grond)waterstand een relatie met het veranderende klimaat?
  • Kunnen de boeren sproeien als het niet genoeg regent?
  • En last but not least: Wat voor invloed hebben de waterschappen op ons veranderend klimaat?

Vragen die ecoloog Peter Voorn zal beantwoorden.

Voor het congres zijn alle partijen van Waterschap de Dommel die meedoen aan de waterschapsverkiezingen uitgenodigd. Zij gaan in gesprek met de zaal over hun kijk op water(beheer) en het klimaat hier in het Dommelgebied. Zo wordt stemmen op 20 maart hopelijk een stuk gemakkelijker!

13 maart: Watercafé Boxtel/Sint-Michielgestel

9 maart 2019
Watercaf√©:¬†Eerste Hulp Bij Klimaatverandering Woensdag 13 maart 19.30 ‚Äď 21.00 uur, caf√© Meneer van Dommelen, bij de Zwaanse brug aan de Dommel in Boxtel, gratis entree¬†(koffie en thee voor eigen rekening) Experts en groene doeners gaan met inwoners uit Boxtel (Liempde, Lennisheuvel en Esch) en Sint Michielsgestel in gesprek over ons water. Dus over verdroging, … Continue reading "13 maart: Watercaf√© Boxtel/Sint-Michielgestel"
Watercafé: Eerste Hulp Bij Klimaatverandering

Woensdag 13 maart 19.30 ‚Äď 21.00 uur, caf√© Meneer van Dommelen, bij de Zwaanse brug aan de Dommel in Boxtel, gratis entree¬†(koffie en thee voor eigen rekening)

Experts en groene doeners gaan met inwoners uit Boxtel (Liempde, Lennisheuvel en Esch) en Sint Michielsgestel in gesprek over ons water. Dus over verdroging, soms natte voeten en de inzet van natuur om te gaan met klimaatverandering.

Jac Hendriks (ecoloog en lid Dagelijks bestuur) zal het eerste half uur ingaan op het werk van het waterschap in het algemeen en daarna spreken over de gevolgen van klimaatverandering voor het werk van het waterschap en de keuzes die daarbij gemaakt moeten worden.

Mirjam Bemelmans (klimaatcoach) zal kort uitleg geven over onze reactie op klimaatverandering. Het is heftig, complex en ongrijpbaar. Veel mensen denken: ‘Wat kan IK nou doen?’ En terecht! Hoe enthousiasmeer je mensen voor het oplossen van het klimaatprobleem? Humor is een bekend, maar nog te weinig gebruikt, wapen.¬†U krijgt uitleg over de beschermingsmechanismen van ons brein en ontvangt tips hoe u ‘het gesprek over het klimaat’ met anderen gemakkelijker aan kan gaan.

Daarna gaan we met elkaar in gesprek over onze zorgen en de mogelijkheden rondom het klimaat en onze kijk op waterbeheer in het Dommelgebied. In kleine groepen is er per tafel een kandidaat van Water Natuurlijk. Jac Hendriks, Corinne Aerdts en Mirjam Bemelmans uit Boxtel. Dirk van de Ven en Tobias Renner staan paraat voor Sint Michielsgestel.

10 maart: Wandeling Essche stroom, Halder

7 maart 2019

Zondagochtend 10 maart kunnen ge√Įnteresseerden met gids¬†Jac Hendriks langs de Essche Stroom bij Halder wandelen.

Jac is dagelijks bestuurder (‚ÄĚwethouder‚ÄĚ) van Waterschap De Dommel voor Water Natuurlijk. De wandeling start om 10.00 uur op de parkeerplaats aan de Essche Stroom tegenover Halder, bij de brug over de Essche Stroom.

U kunt met eigen ogen zien welke keuzes een waterschap maakt bij de herinrichting van een gebied met betrekking tot waterberging, natuur of recreatie.

10 maart: Klimaatwandeling Heeze


Zondag 10 maart van 10 tot 12 uur¬†kunnen ge√Įnteresseerden een Klimaatwandeling¬†maken door het nieuwe waterbergingsgebied Kleine Dommel te Heeze.¬†Mensen van Water Natuurlijk, GroenLinks en IVN nemen u mee. Zo kunt u in de praktijk het watermanagement in de Kleine Dommel zien.¬†Verzamelen bij de Natuurpoort de¬†Plaetse,¬†Plaetse 71 te Heeze.

Mado Ruys, lijsttrekker bij Water Natuurlijk De Dommel, vertelt over het werk van het waterschap in relatie tot klimaatverandering en het actieplan van waterschap de Dommel.

Plonie van Campen van het IVN gaat in op de kwetsbaarheid van de natuur.

Ook  boswachter Mari de Bijl wandelt mee en vertelt over zijn ervaringen.

Tijdens de wandeling door dit bijzondere gebied, zijn de samenhang in de natuur en maatregelen die daaraan bijdragen, de gespreksonderwerpen. En natuurlijk beleeft u de natuur volop.

Deelname is uiteraard gratis.

Na afloop is er gelegenheid om  koffie/thee drinken in Heidecafé de Strabrechtse Heide, Plaetse 71.

1234567