Water Natuurlijk programma in Utrechtse Waterweek 2017

7 juni 2017
Programma in Utrechtse Waterweek Van 11 t/m 18 juni is het weer Waterweek in Utrecht: een initiatief van Utrecht Natuurlijk waar veel organisaties aan meedoen. Ook Water Natuurlijk. Elke dag zijn er verspreid in de stad tal van verfrissende en informatieve wateractiviteiten. Voor jong en oud. Op 11 juni start de week met de GroenmoetjeDoen!-dag; … Continue reading "Water Natuurlijk programma in Utrechtse Waterweek 2017"

Programma in Utrechtse Waterweek
Van 11 t/m 18 juni is het weer Waterweek in Utrecht: een initiatief van Utrecht Natuurlijk waar veel organisaties aan meedoen. Ook Water Natuurlijk. Elke dag zijn er verspreid in de stad tal van verfrissende en informatieve wateractiviteiten. Voor jong en oud. Op 11 juni start de week met de GroenmoetjeDoen!-dag; op 18 juni eindigend met de Utrecht Singelswim. Kom en laat je inspireren. En doe mee met de fotowedstrijd.

Activiteiten geïnitieerd door Water Natuurlijk-HDSR

Excursie “Vergroening Singel“
Zondag 11 juni van 14:00 en 16:00 uur.
Start en eindpunt: oostzijde Tolsteegbrug (naast Louis Hartlooper Complex)

Op 11 juni is  het GroenmoetjeDoen!-dag. De Initiatiefgroep Vergroening Singel laat zien welke maatregelen zijn genomen voor de natuur in en langs de singel. Het project is een initiatief van bewoners. Zij streven ernaar om de natuur onder en boven water te verbeteren en de aantrekkelijkheid van de historische singel te vergroten. Samen met Harmke van Dam – initiatiefneemster (en WN-bestuurslid) – loop je op 11 juni langs een paar locaties om drijvende vegetatie-eilanden, wilgentenen bollen met drijfbladplanten, natuurvriendelijke oevers en een speciaal ontwikkelde SUP fup te bekijken. Het volledige programma van de dag vind je hier

Stadswandeling “Utrecht aan de Rijn” in samenwerking met Gilde Utrecht
Donderdag 15 juni: 19:30 – 21:00 (verzamelen 19:15)
vertrek en eindpunt: Tolsteegbrug (naast Louis Hartlooper)

Utrecht dankt haar bestaan aan de Rijn. Het Gilde Utrecht en Water Natuurlijk bieden een speciale stadswandeling aan: “Utrecht aan de Rijn”. Gildegids Arthur van Wijk neemt u mee langs een historie van overstromingen, verkeer over water, drinkwater, riolering en een uniek havensysteem. Harmke van Dam van Water Natuurlijk legt de verbinding met het waterbeheer van tegenwoordig en de rol van de stad voor het water in de toekomst. Aanmelden bij Gilde Utrecht (o.v.v. naam en tel)

Rondleiding “Water op Houtzaagmolen De Ster”
Zaterdag 17 juni: vertrektijden 13:00 en 15:00 uur.
Locatie: Molenpark 3 (Lombok)

Water en houtzaagmolens horen bij elkaar. Kom kijken bij een uniek bedrijf “Molen de Ster” aan het water. Voordat trein en vrachtwagens hun intrede deden was het water de transportweg voor de stammen die op de molen tot balken en planken werden verzaagd. En nog steeds. Maar wist je dat water óók belangrijk was om het hout bestand te maken tegen aantasting door schimmels en insecten? Waarom het een houtzaagmolen is.  Hoe die eruit ziet en waarom de molen op deze locatie staat? Molenaar Piet van Os – en actief lid van Water Natuurlijk – kan hier boeiend over vertellen.

Waterkraam op Lepelenburg bij finish Singelswim
Zo. 18 juni: van 12:00 tot 16:00
Locatie: Park Lepelenburg

Op de slotdag van de Waterweek staan Utrecht Natuurlijk en Water Natuurlijk met een gezamenlijke kraam in Park Lepelenburg.
De kraam staat bij de finish van de Singelswim. Daar kun je het Utrechtse water bekijken. Wat zit erin? Hoe houden we het schoon? Water Natuurlijk laat zien waar het waterschap druk mee is. Schoon water, voor ons zelf en de natuur. Vergelijk bij het waterloket de verschillende soorten water en bekijk wat nodig is om het te krijgen zoals we het willen. Niet teveel, niet te weinig en van goede kwaliteit. Doe mee aan de waterquiz en laat weten wat je belangrijk vindt. Of wat je graag van ons wilt weten.

Nieuwsgierig geworden? Kom langs. Meer info over het programma van de Utrechtse Waterweek vind je hier

Harmke van Dam
Mailadres: stichtserijnlanden@waternatuurlijk.nl

Gluren bij het waterschapsbestuur tijdens eerste Waterweek Utrecht

7 juli 2015
In de periode van 5 juli t/m 12 juli houdt de Stichting Utrecht Natuurlijk voor de eerste keer de waterweek in de stad Utrecht. Elke dag van de week zijn er activiteiten op een van de stede’s in Utrecht. Vanzelfsprekend ondersteunen wij dit goede initiatief. Daarom zijn wij woensdagmiddag 8 juli van 14.00 uur tot … Continue reading "Gluren bij het waterschapsbestuur tijdens eerste Waterweek Utrecht"

UNfacebookwaterfeestIn de periode van 5 juli t/m 12 juli houdt de Stichting Utrecht Natuurlijk voor de eerste keer de waterweek in de stad Utrecht. Elke dag van de week zijn er activiteiten op een van de stede’s in Utrecht. Vanzelfsprekend ondersteunen wij dit goede initiatief.

Daarom zijn wij woensdagmiddag 8 juli van 14.00 uur tot 16.30 uur  op de Griftstede in Utrecht aanwezig. Wij laten dan van alles zien over waterkwaliteit, het verschil tussen water uit de singel, vijver, sloot of regenton. Welke waterkwaliteit is goed voor vissen en welke vissen zwemmen in de Utrechtse wateren? Wat is ecologisch water? Wat is het belang van innovatie en duurzaamheid bij rioolwaterzuivering en oppervlakte water?

Bezoekers van de Griftstede kunnen ook vragen stellen over de keuzes van een waterschapsbestuur. Er is een soort prijsvraag: “Raad wat een Hoogheemraad doet” en bezoekers kunnen een meeloopmiddagje winnen met een Hoogheemraad of jeugddijkgraaf.

Voor meer info zie www.utrechtnatuurlijk.nl/activiteiten/waterweek/

Zaterdag 14 maart varen op de grachten van Utrecht

13 maart 2015
Een stukje varen op de Oude Gracht? Kijken wat er in het grachtenwater leeft? Of vraagt u zich af wat de waterschappen doen? En op wie u zou moeten stemmen? Water Natuurlijk (lijst 1) nodigt u van harte uit! Verzamelpunt:  Stadhuisbrug tijd: tussen 12:00 en 15:00 uur Wat valt er te zien en te doen? … Continue reading "Zaterdag 14 maart varen op de grachten van Utrecht"

Visual_3_2_30Een stukje varen op de Oude Gracht? Kijken wat er in het grachtenwater leeft? Of vraagt u zich af wat de waterschappen doen? En op wie u zou moeten stemmen?
Water Natuurlijk (lijst 1) nodigt u van harte uit!

Verzamelpunt:  Stadhuisbrug
tijd: tussen 12:00 en 15:00 uur

Wat valt er te zien en te doen?

  • boottochtje op de Oude Gracht: u kunt een stukje meevaren en krijgt informatie over het water in de gracht en zijn geschiedenis, het waterschap en Water Natuurlijk
  • waterbeestjes kijken: wat leeft er in de gracht?
  • kennismaken met de kandidaten van Water Natuurlijk, lijst 1

Woensdag 18 maart zijn er – naast de provinciale verkiezingen ook waterschapsverkiezingen. Iedere inwoner boven de 18 kan stemmen op een kandidaat van één van de waterschapspartijen. In de gemeente Utrecht worden bestuursleden van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) gekozen. Lijst 1 is Water Natuurlijk. Deze partij wordt breed gesteund door organisaties op het gebied van natuur, landschap, milieu, sportvisserij en recreatie. Ook enkele politieke partijen (D66, GroenLinks) adviseren hun leden op Water Natuurlijk te stemmen. Naast veiligheid, droge voeten en schoon water komt Water Natuurlijk op voor de belangen van natuur en recreatie, een aantrekkelijk landschap. Vooral de stadsbewoners moeten meer profijt krijgen van het waterschapswerk. Daarnaast vindt Water Natuurlijk het belangrijk dat waterschappen koplopers worden op het gebied duurzaamheid en innovatie.

Zaterdag 14 maart: een goed moment om kennis te maken met Water Natuurlijk!

Zaterdag 7 maart ‘Open dag waterzuivering IJsselstein’

4 maart 2015

pag 4 HDSR-verkiezingskrant-v4-4-2