Hoe toekomstbestendig is het waterbeleid in de verkiezingsprogramma’s?

Op 17 maart 2021 zijn het geen waterschapsverkiezingen, maar nationaal beleid en wetgeving heeft wel gevolgen voor water(schappen). Vinden politieke partijen dat water belangrijk is bij de verdeling van de ruimte in Nederland? Hoe reageren ze op heftige regenbuien en toenemende droogte? Wordt er aandacht geschonken aan natuur, biodiversiteit, kwaliteit van water in de partijprogramma’s? Moet de vervuiler van water betalen? Om een antwoord op die vragen te krijgen heeft Water Natuurlijk de verkiezingsprogramma’s van 13 politieke partijen langs een meetlat gelegd met criteria die kritiek zijn voor een toekomstbestendig waterbeleid in Nederland: het WaterRad.

Peter Snoeren, voorzitter Water Natuurlijk, zegt hierover: “Voldoende water, schoon water, waterveiligheid: alle drie noodzakelijk voor de toekomst van Nederland. Met het WaterRad laat Water Natuurlijk zien hoe politieke partijen over de watertoekomst van ons land denken.”

De scores – tussen 34% voor FVD en PVV tot 97% voor GroenLinks – geven aan in hoeverre Water Natuurlijk haar WaterRad visie terugziet bij de verschillende partijen. Alle partijen hebben de gelegenheid gehad om op onze analyse te reageren.

Toon alle berichten in deze rubriek