Maak van Drenthe weer een spons

15 maart 2019
Ooit was Drenthe een spons die de waterhuishouding van de omgeving reguleerde. Echter, wij zien dat door de te lage waterpeilen en de klimaatverandering gehandeld moet worden. Wij raden u daarom aan deze behartigenswaardige opinie te lezen. Klik op de foto van het Oudemolense Diep:

Ooit was Drenthe een spons die de waterhuishouding van de omgeving reguleerde. Echter, wij zien dat door de te lage waterpeilen en de klimaatverandering gehandeld moet worden. Wij raden u daarom aan deze behartigenswaardige opinie te lezen.

Klik op de foto van het Oudemolense Diep:

Water Natuurlijk en de Sportvisserij

4 maart 2019
Op woensdag 20 maart vinden de verkiezingen voor de waterschappen plaats. Voor hun hobby zijn Sportvissers direct afhankelijk van de inrichting en het beheer van het water. Dus deze verkiezingen zijn voor hen extra van belang. Waarom? Omdat de waterschappen zorg dragen voor de waterkwaliteit en het natuur- en visstandbeheer. Bovendien vergemakkelijken zij de aanleg … Continue reading "Water Natuurlijk en de Sportvisserij"

Op woensdag 20 maart vinden de verkiezingen voor de waterschappen plaats. Voor hun hobby zijn Sportvissers direct afhankelijk van de inrichting en het beheer van het water. Dus deze verkiezingen zijn voor hen extra van belang. Waarom? Omdat de waterschappen zorg dragen voor de waterkwaliteit en het natuur- en visstandbeheer. Bovendien vergemakkelijken zij de aanleg van recreatievoorzieningen en de toegankelijkheid van het water.

Voor meer informatie:

 

WANDELING RUITEN AA

24 februari 2019
Wat is hier veel te zien! De steilrand langs het beekdal en de weer kronkelende Ruiten Aa. De inmiddels leeggegeten voedselveldjes rijk voorzien van sporen van muizen en braakballen van uilen. Het dooiermos op een dode vlier. De brandbare pit in pitrus. Een zeldzame ruige veldbies. En dan de roffelende spechten in het Metbroekbos. Fraaie … Continue reading "WANDELING RUITEN AA"

Wat is hier veel te zien!

De steilrand langs het beekdal en de weer kronkelende Ruiten Aa. De inmiddels leeggegeten voedselveldjes rijk voorzien van sporen van muizen en braakballen van uilen. Het dooiermos op een dode vlier. De brandbare pit in pitrus. Een zeldzame ruige veldbies. En dan de roffelende spechten in het Metbroekbos. Fraaie oesterzwammen op een dode boom. Een kunstwerk (stuw) uit de tijd van de normalisatie en kanalisatie met een vistrap die vismigratie mogelijk maakt. En natuurlijk de prachtige Westerwoldse boerderijen van Smeerling! Voor herhaling vatbaar!

WANDELING DRENTSE AA

Zaterdag 23 februari. Fractievoorzitter Harm Assies nam zijn gasten mee voor een wandeling door het Drentse Aa gebied. Ditmaal op de Hondsrug bij Zuidlaren. Daar vertelde hij over de in de voorlaatste ijstijd gevormde fraaie beekdalen en de heuvels. Dit landschap met zijn beken zijn beslist een bezoek waard. De ontstaansgeschiedenis van het landschap is … Continue reading "WANDELING DRENTSE AA"

Zaterdag 23 februari. Fractievoorzitter Harm Assies nam zijn gasten mee voor een wandeling door het Drentse Aa gebied. Ditmaal op de Hondsrug bij Zuidlaren. Daar vertelde hij over de in de voorlaatste ijstijd gevormde fraaie beekdalen en de heuvels. Dit landschap met zijn beken zijn beslist een bezoek waard. De ontstaansgeschiedenis van het landschap is goed te herkennen. Door de natuurlijke waterpeilen heeft zich een fraaie kenmerkende flora kunnen ontwikkelen.

De verschillende ijzerhoudende stroompjes van het kwelwater laten een mooi kleurenschouwspel zien. Om dit cultuurhistorisch gebied te behouden moet een juiste inzet in waterbeheer worden gevoerd. Zo zijn er enkele waterstroompjes die nu nog door hun diepte te snel stromen. Maar dat kan anders. Door ze ondieper te maken en ze de ruimte te geven om uit te vloeien over de oeverlanden vindt vernatting plaats. Natte natuur kan zich dan beter ontwikkelen. Het past ook bij de klimaatadaptatieopgave: water vasthouden en verdroging tegen gaan. Dus een echter aanrader voor een wandeling!

STEMWIJZER

18 februari 2019
Om uw keuze mede te helpen bepalen hebben de waterschappen meegedaan aan MIJN STEM. Klik op:  

Om uw keuze mede te helpen bepalen hebben de waterschappen meegedaan aan MIJN STEM.

Klik op:

 

Jan Terlouw “Stem Water Natuurlijk”

26 januari 2019
In deze video roept Jan Terlouw op om op woensdag 20 maart te stemmen voor Water Natuurlijk! U blijft toch niet achter, en stemt toch ook? Klik op de foto:

In deze video roept Jan Terlouw op om op woensdag 20 maart te stemmen voor Water Natuurlijk!
U blijft toch niet achter, en stemt toch ook?
Klik op de foto:

Kandidaten 2019-2023 Water Natuurlijk Hunze en Aa’s

16 januari 2019
Hieronder de eerste vijf kandidaten op de lijst voor Water Natuurlijk in waterschap Hunze en Aa’s. vlnr: Marieke Creemer, Matthieu Paapst, Joke Leenders, Inge Eshuis, Menno Visser Voor de volledige lijst en motivaties: Kandidaten verkiezingen Hunze en Aa’s 2019-2023

Hieronder de eerste vijf kandidaten op de lijst voor Water Natuurlijk in waterschap Hunze en Aa’s.

vlnr: Marieke Creemer, Matthieu Paapst, Joke Leenders, Inge Eshuis, Menno Visser

Voor de volledige lijst en motivaties: Kandidaten verkiezingen Hunze en Aa’s 2019-2023

Water Natuurlijk en Energiebesparing

9 januari 2019
Wij hebben als fractie van Water Natuurlijk in waterschap Hunze en Aa’s in oktober 2017 een motie ingediend om zuiniger om te gaan met energie. Het resultaat was dat het algemeen bestuur onze motie heeft overgenomen. Daardoor kan daadwerkelijk worden gewerkt aan energiebesparing. Mooi meegenomen is dat kosten worden bespaard op de lange termijn. De … Continue reading "Water Natuurlijk en Energiebesparing"

Wij hebben als fractie van Water Natuurlijk in waterschap Hunze en Aa’s in oktober 2017 een motie ingediend om zuiniger om te gaan met energie. Het resultaat was dat het algemeen bestuur onze motie heeft overgenomen. Daardoor kan daadwerkelijk worden gewerkt aan energiebesparing. Mooi meegenomen is dat kosten worden bespaard op de lange termijn. De motie is een vervolg op het energieakkoord dat in mei 2016 werd vastgesteld. Daarmee is een belangrijke stap gezet voor het waterschap om klimaatbestendig te werken. Het is een mooie opdracht voor het dagelijks bestuur om de motie uit te werken.

Door het aannemen van onze motie zal waterschap Hunze en Aa’s 30% van het energieverbruik zelf gaan opwekken. Bovendien zal 40% op energie worden bespaard. Beide energiedoelen kunnen worden bereikt door “Werk met werk te maken”. Wij juichen het toe dat aansprekende ideeën van medewerkers van het waterschap gehonoreerd worden. Het waterschap zal deelnemen aan duurzame initiatieven van derden.

Heel mooi vinden wij dat in diverse projecten wordt geïnvesteerd. Voorbeelden zijn een duurzaam en energiezuinig nieuw laboratorium, kleine windmolens bij bijvoorbeeld gemalen, en zonnepanelen op het parkeerterrein van Hunze en Aa’s. Vaak zijn verschillende afdelingen en organisaties betrokken bij energiemaatregelen. Wij hebben daarom gevraagd stevig in te zetten op samenwerking. Het uiteindelijk doel is dat deze klimaatmaatregelen leiden tot minder kosten.

Wij zijn als fractie Water Natuurlijk in Hunze en Aa’s verheugd over het bereikte resultaat! We zullen de voortgang in de gaten houden en berichten over de genomen stappen.

De otter en WaterNatuurlijk

Water Natuurlijk vind schoon water en natuur in en rond watergangen belangrijk. In het gebied van de rivieren en beken van de Ruiten Aa, de Hunze en de Drentse Aa hoort de otter. Gelukkig komt hij weer voor in ons gebied… en breidt zich uit. Maar om tot een levensvatbare populatie te komen moet er … Continue reading "De otter en WaterNatuurlijk"

Water Natuurlijk vind schoon water en natuur in en rond watergangen belangrijk. In het gebied van de rivieren en beken van de Ruiten Aa, de Hunze en de Drentse Aa hoort de otter. Gelukkig komt hij weer voor in ons gebied… en breidt zich uit. Maar om tot een levensvatbare populatie te komen moet er nog wel wat gebeuren. Vandaar dat Water Natuurlijk de otter als symbool heeft gekozen om te laten zien waar we in waterschap Hunze en Aa’s voor willen staan!
Otter in kanaal Assen met spandoek (ws)

Deze otter is gemaakt door kunstenares Maria Koijck en bestaat uit afval van kunststof flesjes en restjes leer. Het geeft aan dat wij veel hechten aan een goede waterkwaliteit.

…en daarom stemmen wij 20 maart 2019 op ….Water Natuurlijk!

Water Natuurlijk werkt in de noordelijke waterschappen al ruim 10 jaar aan een goede waterkwaliteit en een natuurlijk watersysteem. Water waar veel en gezond leven in zit, beekjes die weer op natuurlijke wijze mogen kronkelen, waterpeilen die met de hoeveelheid neerslag mee mogen bewegen; daar gaat het ons om. Zo maken we een toekomstbestendig watersysteem … Continue reading "…en daarom stemmen wij 20 maart 2019 op ….Water Natuurlijk!"

Water Natuurlijk werkt in de noordelijke waterschappen al ruim 10 jaar aan een goede waterkwaliteit en een natuurlijk watersysteem. Water waar veel en gezond leven in zit, beekjes die weer op natuurlijke wijze mogen kronkelen, waterpeilen die met de hoeveelheid neerslag mee mogen bewegen; daar gaat het ons om. Zo maken we een toekomstbestendig watersysteem dat in staat is de steeds grotere hoeveelheden neerslag op te vangen. Tegelijkertijd bloeit de natuur in en om dit water op. Natuur die we graag willen behouden en waar veel mensen van kunnen genieten.

Ook in de stad kan wateropvang bijdragen aan de kwaliteit van de leefomgeving

Water Natuurlijk is de grootste partij in de besturen van de noordelijke waterschappen. Dat geeft ons veel mogelijkheden om mee te denken en beslissen over de maatregelen die de waterschappen nemen om de waterkwaliteit en het watersysteem te verbeteren. We rekenen erop dat Water Natuurlijk ook bij de komende verkiezingen op 20 maart 2019 weer als grootste partij uit de bus gaat komen.

12