Water natuurlijk ruimt op: Mheer en Altenbroek

11 maart 2019

bekijk de Youtube: opruimactie Mheer en Altenbroek

De kandidaten Bea Tilanus (Mheer, lijst 11 nr 15) en Ali Daliry (Heerlen, lijst 11 nr 26) gingen 9 maart samen met de Belgische vrienden van Natuurpunt aan de slag.

Bij Mheer en Altenbroek haalden ze een volle kar vol met rotzooi op.

Lees reacties en/of reageer op dit bericht

Estafette door Limburg

9 maart 2019

Elke zaterdag organiseren kandidaten van Water Natuurlijk Limburg een buitenactiviteit. Dat kan zijn een wandeling langs een van de mooie Limburgse waterlopen, een actie om zwerfafval op te ruimen, een bezoek aan een watermolen, etc. etc.

 

Bekijk de Youtube: vele handen maken licht werk

Zaterdag 9 maart ruimden kandidaten Bea Tilanus (Mheer, lijst 11 nr 15) en Ali Daliry (Heerlen, lijst 11 nr 26) samen met de Belgische vrienden van Natuurpunt een karrenvracht rotzooi op bij Mheer (NL) en Altenbroek (B).

Bekijk de Youtube: opruimactie Arcen (2 maart)

Zaterdag 2 maart gingen Water Natuurlijk Limburg kandidaten Gerard IJff en Rose-Marie Kaanen aan de slag in Arcen, het gebied waar de Lingsforterbeek uitmondt in de Maas. Na hoogwater ligt hier heel veel plastic en andere rommel.

Wij zijn er. U ook?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdag 23 februari waren kandidaten van Water Natuurlijk Limburg in Maastricht !  We ruimden afval op aan de monding van de Jeker, de oever van de Maas en langs de stadsvijver.

 

 

Geleenbeek

 

 

Zaterdag 16 februari werd er gewandeld in de schitterende omgeving van de Geleenbeek.

 

 

 

 

Dit afval kan in elk geval niet meer in het water terecht komen!

Zaterdag 9 februari hebben we zwerfafval opgeruimd in de bermen langs de N293 en de Heinsbergerweg

 

Vistrap ECI centrale Roermond

 

 

 

 

en een werkbezoek gebracht aan vistrap bij de ECI centrale in Roermond.

Lees reacties en/of reageer op dit bericht

Campagnestart: Excursie naar de Geleenbeek

2 maart 2019

Maandag 18 februari ging de campagne voor de waterschapsverkiezingen van start. Die verkiezing voor het bestuur van de 21 Nederlandse waterschappen wordt tegelijkertijd gehouden met de provinciale statenverkiezingen op 20 maart. De kandidaten van Water Natuurlijk Limburg kwamen dit weekend naar Geleen voor de aftrap.

 

Een impressie vindt u in onderstaande Youtube video:

YouTube: Campagnestart Water Natuurlijk Limburg

 

Zaterdag 16 februari was er een excursie van Water Natuurlijk Limburg naar de vrolijk meanderende Geleenbeek en prachtige omgeving.

 

 

 

 

 

Oudere mensen herinneren zich nog dat de beek vroeger zwart was van het kolengruis.
Tegenwoordig is de beek gelukkig weer schoon en mag op veel plaatsen weer vrijuit stromen;versnellingsplekken zijn aangebracht, waar vissen kunnen schuilen, en vijvers voor extra wateropvang. De natuur krijgt meer ruimte! Natuurlijk waren onze regionale kandidaten Jan-Willem Westra (Geleen, nr 11) en Paul Fekkes (Sittard, nr 12)voor de waterschapsverkiezingen ook erbij.:)

Lees reacties en/of reageer op dit bericht

Water Natuurlijk Limburg ruimt op – en blijft dat de komende jaren doen!

24 februari 2019

 

Zaterdag 23 februari hebben Water Natuurlijk Limburg kandidaten Weike Medendorp (lijst 11 nr 3, Maastricht) Rose Marie Kaanen (lijst 11 nr 5 Arcen) en Samad Belmahi ( lijst 11 nr 9, Roermond) zwerfafval opgeruimd in Maastricht, in de hoek Maas – Jeker – Stadsvijver: klimmen, en zorgen dat je niet in het water valt.

 

Tien minuten opruimen bij de vijver en bingo: al drie zakken. Veel flesjes vooral…zo jammer die rommel – maar dit kan gelukkig niet meer in het water vallen.

 

Er moet natuurlijk iets gebeuren aan de bron: statiegeld, en misschien ook vette boetes voor iedereen die iets zomaar uit de handen laat vallen.
Als team hebben we afgesproken: Water Natuurlijk ruimt op – en blijft dat de komende jaren doen. We blijven meerwerken aan de acties ‚ÄėSchone Maas‚Äô.

Lees reacties en/of reageer op dit bericht

Opruimactie Water Natuurlijk Limburg 9 februari Roermond/Roerdalen

11 februari 2019

Water Natuurlijk Limburg laat het niet bij mooie woorden, maar steekt zelf de handen uit de mouwen!

Zaterdagochtend 9 februari hebben onze kandidaten Gerard IJff, Jacqueline Aelen, Samad Belmahi, Steef Stevens en Bea Tilanus zwerfafval opgeruimd in de bermen langs de N293 en de Heinsbergerweg.

Zo jammer dat dat nodig is… maar dit afval kan in elk geval niet meer in het water waaien!

 

In de middag gaf Thijs Belgers een rondleiding bij de vistrap bij de ECi waterkrachtcentrale.

 

 

Deze centrale vormde aanvankelijk een onneembare barrière voor trekvissen zoals bijvoorbeeld de zalm.
In 2008 is de vistrap aangelegd met het doel om de vissen om de waterturbines heen te leiden anders worden ze gedood.

Door de vistrap is het hoogteverschil van 2.5 meter voor de vissen overbrugbaar geworden. Om te voorkomen dat vissen in de turbine vermalen worden, is een rooster aangebracht met openingen van 10 mm. Het is een ingenieus systeem dat gemaakt is op een kleine oppervlakte nabij en onder het historische gebouw van de elektriciteitscentrales. Hierbij is nauw samengewerkt tussen het Waterschap, de gemeente Roermond en sportvisserij Limburg.  Vanaf 2008 tot 2014 heeft de Visserij Beheer Commissie Roerdalen (VBC), samen met het waterschap, de monitoring van alle trekvissen uitgevoerd. Toen duidelijk was dat de vistrap goed werkt, heeft het waterschap het onderzoek en het beheer van de vistrap overgedragen aan de VBC. Sindsdien regelt Thijs met 14 vrijwilligers alle ins en outs van de vistrap en de monitoring van zalm en zeeforel.

Dat de vistrap goed werkt kun je zelf zien want de optrekkende vissen passeren een glasplaat zodat je ze in een kelder bij de vispassage voorbij ziet komen.
In 2011 is de eerste volwassen rivierprik bij de centrale gesignaleerd, een teken dat het gehele systeem optimaal werkt. Laat de vissen nu maar komen in de paaitijd vanaf maart.

Lees reacties en/of reageer op dit bericht

Waterberaad Water Natuurlijk Limburg

18 juli 2018
Twee keer per jaar organiseert Water Natuurlijk Limburg het zogenaamde Waterberaad. Actuele water gerelateerde onderwerpen worden met de inbreng van een deskundige toegelicht en uitgediept.¬†Voor het Waterberaad worden ook andere partijen die betrokken zijn bij de waterketen en die de doelstellingen van Water Natuurlijk onderschrijven uitgenodigd. De bever was onderwerp van gesprek bij het Waterberaad … Lees "Waterberaad Water Natuurlijk Limburg" verder

Twee keer per jaar organiseert Water Natuurlijk Limburg het zogenaamde Waterberaad. Actuele water gerelateerde onderwerpen worden met de inbreng van een deskundige toegelicht en uitgediept. Voor het Waterberaad worden ook andere partijen die betrokken zijn bij de waterketen en die de doelstellingen van Water Natuurlijk onderschrijven uitgenodigd.

De bever was onderwerp van gesprek bij het Waterberaad op 19 maart.

Lees reacties en/of reageer op dit bericht