Info avond de Hunze in en om Groningen en vismigratie van Drenthe tot aan het Wad
9 februari 2020
Een uitnodiging van Water Natuurlijk Noorderzijlvest Kom aanstaande donderdagavond 5 maart naar het bezoekerscentrum Reitdiep in Groningen. De fractie van Water Natuurlijk Noorderzijlvest organiseert een informatieve avond met presentaties en ruimte voor discussie. Twee sprekers nemen u mee in zeer interessante onderwerpen die spelen in en om de stad Groningen en van Drenthe tot aan … Lees "Info avond de Hunze in en om Groningen en vismigratie van Drenthe tot aan het Wad" verder
Een uitnodiging van Water Natuurlijk Noorderzijlvest
Kom aanstaande donderdagavond 5 maart naar het bezoekerscentrum Reitdiep in Groningen. De fractie van Water Natuurlijk Noorderzijlvest organiseert een informatieve avond met presentaties en ruimte voor discussie. Twee sprekers nemen u mee in zeer interessante onderwerpen die spelen in en om de stad Groningen en van Drenthe tot aan het Wad. Daarna gaan wij graag met u in gesprek.
Na de inleiding verzorgt Edwin van der Pouw Kaan een lezing over het thema Vismigratie. Hoe kan de vis weer vrij van Lauwersoog naar Drenthe migreren? Edwin is medewerker van het Waterschap Noorderzijlvest en houdt zich onder andere bezig met het project Verbinding voor Vissen en de aanleg van vispassages. Meer weten? Ga hier naar de website van Noorderzijlvest.
Na de presentaties wisselt onze fractie graag met u van gedachte over de besproken onderwerpen en andere waterschapszaken in en rond de stad Groningen.
Komt u ook?
Wij ontvangen u graag op donderdagavond 5 maart vanaf half acht in het bezoekerscentrum Reitdiep. Vergeet u niet aan te melden via het genoemde e-mailadres.
Elze Reitsema, fractievoorzitter Water Natuurlijk Nooderzijlvest.
Paul Tameling, lid van het Dagelijks Bestuur van Noorderzijlvest namens Water Natuurlijk.
Kap dreigt voor 1139 bomen
8 november 2019
Water Natuurlijk Hollandse Delta probeert in het waterschapsbestuur de handen op elkaar te krijgen voor het behouden van de bomenrij langs het Volkerak tussen Oude Tonge en Ooltgensplaat. Dat is moeizaam en de kap van 1139 gezonde populieren dreigt nog steeds. Nu wordt de hulp van het publiek gevraagd op deze bomen overeind te houden. (Zie ook onderaan pagina)
Bedreigde populieren Volkerak
Schriftelijke vragen
Om de kwestie te agenderen en om helderheid te krijgen over de beweegreden van het waterschap Hollandse Delta werden al in juni van dit jaar schriftelijke vragen gesteld aan het college van dijkgraaf en heemraden. Antwoorden bleven uit. In een reactie schrijft het college dat het om een complexe opgave gaat die financieel is doorgeschoven naar 2020. Dat geeft geen vertrouwen in een duurzame toekomst voor de bomenrij.
In de vergadering van september diende Water Natuurlijk een motie in waarbij werd aangedrongen op een beleid om het bomenbestand duurzaam in stand te houden en specifiek de bomenrij langs het Volkerak te sparen. Heemraad Van Nes stond sympathiek tegenover de motie maar kon niet toezeggen dat de 1139 populieren zouden blijven staan. De motie werd aangehouden en komt waarschijnlijk eind november opnieuw aan de orde.
vleermuis foto Herman de Jongh
Geen noodzaak voor kap
Er is geen noodzaak voor de kap van de 1139 bomen. Ze zijn gezond en kunnen nog decennia lang mee. De veiligheid van de dijk is niet in het geding en ook voor het verkeer is geen risico. Structureel onderhoud is wel van belang om de overlast van afgewaaide takken op de akkers te beperken. Verder moet er een plan komen voor de gefaseerde vervanging van bomen. Op open plekken moeten nu al nieuwe bomen worden geplant.
Leefgebied beschermde dieren
Tal van dieren zijn afhankelijk van de bomenrij. Vogelsoorten als groene specht, boomvalk, buizerd, havik, boomkruiper, grote lijster zullen hun broedgebied kwijtraken. Verder is het een belangrijk leefgebied voor vleermuizen. Met de recente onnodige kap langs de Zuiderlandsezeedijk werd het leefgebied van soorten als de gewone dwergvleermuis, ruige dwergvleermuis, rosse vleermuis en de laatvlieger vernietigd. Het waterschap kapte hier een rij 120 populieren nadat er een aantal beschadigd raakten bij een zomerstorm. Bekend is dat ook de bomenrij die nu nog op de nominatie staat om gekapt te worden erg belangrijk is voor vleermuizen. Deze dieren zijn wettelijk beschermd en staan onder druk. Daar moeten we dus zuinig op zijn.
Betrokkenheid bewoners
Uit berichten op social media blijkt dat duizenden mensen zich betrokken voelen bij de 1139 populieren langs het Volkerak. Velen vinden het onbestaanbaar dat die bomenrij zou verdwijnen. De rij is karakteristiek voor de streek en landschappelijk erg waardevol oordeelt men. De rol van bomen bij de aanpak van het klimaatprobleem wordt ook als cruciaal gezien.
Onderteken petitie
Water Natuurlijk doet dan ook een beroep allen die het belang van bomen onderschrijven om de petitie te ondertekenen voor het behoud van de 1139 populieren.
18 mei 2019: Evenement in de uiterwaard van Arnhem Stadsblokken-Meinerswijk
10 mei 2019
Evenement op Stadsblokken-Meinerswijk
18 Mei organiseren de waterschapspartij Water Natuurlijk, stichting Kloppend Stadshart en Groen Links een evenement in de uiterwaard van Arnhem Stadsblokken-Meinerswijk over waterbeheer, klimaat en Europa. Dit in het kader van de discussie die loopt over Stadsblokken-Meinerswijk en de Europese verkiezingen. We willen je hier graag voor uitnodigen.
Het programma is als volgt:
11.30 – 12.30 uur
Introductie Europa en Arnhem – GL fractielid Arnhem Stadsblokken – Meinerswijk in de context van het Rijnstroomgebied – afgevaardigde van stichting Kloppend Stadshart Europees watermanagement door de waterschappen – afgevaardigde Water Natuurlijk regio midden-Nederland.
12.30 – 13.00 Bas Eijkhout, fractievoorzitter voor de Europese partij de Groenen, over Hoogwaterveiligheid en waterkwaliteit.
13.00 – 14.30 uur wandeling door Stadsblokken Meinerswijk of boottocht er langs (laatste onder voorbehoud) Locatie: schuur van boer Weijers op ’t Heuveltje, Meinerswijk, Arnhem.
17 mei 2019, 14.30-17.00 Waterexcusie in Amersfoort
Water Natuurlijk nodigt iedereen van harte uit voor een boeiende waterexcursie naar Amersfoort. We bezoeken Elisabeth Groen. Bewoners hebben een paar jaar gelden het initiatief genomen om dit voormalige ziekenhuisterrein om te toveren in een mooi natuur- en parkgebied. Ook het beheer van het park is de bewoners van Amersfoort toevertrouwd. Elisabeth Groen mag zich dus met recht een stadspark voor én door bewoners noemen. De eerste fase van het park was einde 2018 klaar. Dit jaar volgt de tweede fase, op de plaats waar het onlangs gesloopte ziekenhuisgebouw stond.
Lia Bouma leidt ons vanuit Elisabeth Groen rond. Tijdens de excursie vertelt Henk Nobbe van waterschap Vallei en Veluwe meer over het bekensysteem in de Gelderse Vallei.
Afsluiting met een drankje.
Vertrek 14.30u: De Nieuwe Erven, Heiligenbergerweg 144 Graag aanmelden
Amersfoort, vrijdag 17 mei 2019, 14.30-17.00u