23 januari 2020 Watercaf√© Winters’wijk

14 december 2019

Kom je ook naar het eerste watercafé in 2020?

Bron: Rienk

Donderdag 23 januari 2020 organiseren we een Winters’ Wijk Watercaf√© met het thema:¬† “Wat doe jij in je Wei en wat doe jij in de Wijk”.
Locatie is De Lindeboom, Kottenseweg 152 in Winterswijk.

Het programma bestaat uit drie onderdelen:

  1. We starten vanaf 15.30 uur met een inloop en gaan om 16 uur wandelen. Jan Stronks, coördinator van de vereniging Particulier Agrarisch Natuurbeheer, neemt ons mee en vertelt over het natuurgebied.
  2. Vanaf 17 uur praten we gezellig bij onder het genot van een hapje, drankje en buffet*.
  3. Om 19 uur start het Winters’ Wijk Watercafé Water Natuurlijk.
    Als inleiding vertelt Jan Stronks over het gebied bij Winterswijk en de samenwerking tussen boeren, natuurbeschermers en overheid.
    Vervolgens is het woord aan Sanne Blok en Margaret van Diermen over het vergroenen en verduurzamen van je eigen wijk. Daarna gaan we nog met elkaar in gesprek, tot circa 21 uur.

aanmelden: graag achter uw naam aangeven aan welk onderdeel/ onderdelen u deel neemt (bijvoorbeeld: Voornaam Achternaam, 2+3).


* De kosten voor stamppotbuffet en 2 drankjes zijn 25,00 euro per persoon.

17 mei 2019, 14.30-17.00 Waterexcusie in Amersfoort

10 mei 2019

 

Water Natuurlijk nodigt iedereen van harte uit voor een boeiende waterexcursie naar Amersfoort. We bezoeken Elisabeth Groen. Bewoners hebben een paar jaar gelden het initiatief genomen om dit voormalige ziekenhuisterrein om te toveren in een mooi natuur- en parkgebied. Ook het beheer van het park is de bewoners van Amersfoort toevertrouwd. Elisabeth Groen mag zich dus met recht een stadspark voor én door bewoners noemen. De eerste fase van het park was einde 2018 klaar. Dit jaar volgt de tweede fase, op de plaats waar het onlangs gesloopte ziekenhuisgebouw stond.

Lia Bouma leidt ons vanuit Elisabeth Groen rond. Tijdens de excursie vertelt Henk Nobbe van waterschap Vallei en Veluwe meer over het bekensysteem in de Gelderse Vallei.

Afsluiting met een drankje.

Vertrek 14.30u: De Nieuwe Erven, Heiligenbergerweg 144
Graag aanmelden
Amersfoort, vrijdag 17 mei 2019, 14.30-17.00u

16 maart watercafe Doesburg: waterbeheer in Doesburg en omgeving

14 maart 2019

Zomerse temperaturen in februari, midden in de winter; had u daar last van? Of van de droogte afgelopen zomer, met het veel te lage grondwater?

Dit soort veranderingen, de gevolgen voor het waterbeheer en wat we er samen aan kunnen doen, zijn het thema voor het watercafé dat Water Natuurlijk Rijn en IJssel op 16 maart organiseert in het kader van de verkiezingen voor het Waterschap. Het watercafé vindt plaats in het Arsenaal in Doesburg, Kloostertuin 15. Inloop om 14.00 uur; start lezing om 14.30 uur.

Waterbeheer wordt steeds belangrijker. Afgelopen zomer was lang en heet, watertekort dreigde en het sproeien met oppervlaktewater werd verboden. Maar in perioden met veel regen, lopen straten juist onder.

De waterschappen zijn verantwoordelijk voor de keuzes die de mate van overlast bepalen. Met de gemeente denken ze na over de capaciteit van het riool en ontkoppelen riool van regenwater afvoer. Hoe kunnen we als burgers dit probleem helpen oplossen? Tijdens het watercafé kan het publiek in gesprek met de kandidaten van Water Natuurlijk over mogelijke oplossingen.

Ook waterbeheer in het landelijk gebied komt aan de orde. Het waterschap moet de belangen dienen van landbouw en natuur. De biodiversiteit neemt in Nederland af, juist in Gelderland is de achteruitgang schrikbarend. Dilemma’s die dat oplevert zijn goed te zien in en rond het Hekenbroek, een van de natte bossen in de Achterhoek niet ver van Doesburg.

Het watercafé in Doesburg is onderdeel van de watertoer die de kandidaten van Water Natuurlijk houden door het werkgebied van Waterschap Rijn en IJssel in de aanloop naar de waterschapsverkiezingen.

Iedereen is welkom bij het watercafé. Meer informatie via www.watertoer.nl.

12 maart 2019 Watercafe Haaksbergen; Buurserbeek en de waterschapsverkiezing

8 maart 2019

De Groene Waaier, het samenwerkingsverband van de Haaksbergse Natuurorganisaties, nodigt u uit voor een gezellige  en informatieve avond op 12 maart a.s. De bijeenkomst begint om 19.30 uur in theater de Kappen aan Sterrebosstraat 2 in Haaksbergen en staat in het teken van de komende waterschap verkiezingen.

Tijdens de avond kunt u in discussie gaan met de Haaksbergse kandidaten voor de partij Water Natuurlijk en ervaren bestuurders van het Waterschap.

Toegang, koffie en thee zijn gratis. Aanmelden stellen we op prijs.


Het programma is als volgt:
19.30 uur ¬†¬†¬†¬†¬†¬† Opening en welkom door Wim Oltwater, voorzitter ‘De Groene Waaier’
19.40 uur        Inleiding door Luc Jehee beleidsmedewerker provincie Overijssel, over onze Buurserbeek
20.15 uur        Pauze
20.30 uur        Wim Oltwater introduceert Water Natuurlijk. De nieuwe kandidaten Bernard Rouffaer en Ellen Pot interviewen waterschap bestuurders Antoinet van Helvoirt (Waterschap Rijn en IJssel) en Livina Waanders (Vechtstromen)
21.15 uur        Afsluiting en gelegenheid tot napraten

 

GECANCELLED 18 maart Doetinchem special voor ondernemers: de innovatiekracht van water

7 maart 2019

Vanwege  te weinig aanmeldingen van bedrijven is besloten dat deze bijeenkomst niet door gaat.

Watertoer Water Natuurlijk van Groenlo naar Winterswijk 10 maart 2019 vanaf 10.00 uur


Aan de vooravond van de waterschapsverkiezingen op 20 maart houdt de waterschapspartij Water Natuurlijk een watertoer door het gebied van Waterschap Rijn en IJssel. Zondagmorgen 10 maart start de toer om 10.00 uur in Groenlo met een wandeling langs de Grolse Gracht. Het startpunt is Brouwersnös, Eibergseweg 1 in Groenlo.
Die middag gaat de watertoer verder met een wandeling door het Vragenderveen. Tijdens de wandeling van een uur wordt uitleg gegeven over de bijzondere natuur in dit gebied en de relatie tussen het waterbeheer en veenvorming. Deze wandeling start om 13.30 uur bij de observatiepost Vragenderveen, Dwarsdijk Vragender.
Daarna vervolgt de watertoer met een bezoek aan landgoed Sieverdink bij Kotten. In dit gebied wordt onder regie van het waterschap nieuwe natuur ontwikkeld. Hier heeft de lijsttrekker van Water Natuurlijk, Antoinet van Helvoirt, op 23 februari al een aantal bomen geplant. De excursie start om 16.00 uur aan de Buitinkweg 4 in Winterswijk Kotten.
Deelname aan de duurzame watertoer is voor iedereen mogelijk. Meer informatie en opgave via www.watertoer.nl

Jan Terlouw trapt duurzame watertoer af op 9 maart 2019


 

Voormalig minister Jan Terlouw trapt op zaterdag 9 maart een duurzame watertoer af. Deze aftrap is stipt om 9.30 uur in (inloop vanaf 9 uur). De toer is de start van de verkiezingscampagne van waterschapspartij Water Natuurlijk in het kader van de waterschapsverkiezing op 20 maart.

Terlouw is ambassadeur voor Water Natuurlijk en heeft hart voor water, natuur en landschap. Na de aftrap om 10.30 uur is er een openbare wandelexcursie door het stadscentrum van Zutphen. Tijdens de wandeling wordt uitleg gegeven over onder meer het maaionderhoud, de te bouwen brug over de Berkel, de gedempte en wellicht te vullen gracht, de Berkelmonding en de gerenoveerde IJsselkade. Om 13 uur stappen de deelnemers van de duurzame toer bij de IJsselstroom op de fiets richting Almen. Op het biologisch pluimveebedrijf de Nieuwe Baankreis wordt ingegaan op de landbouw en hoe het waterschap daar mee om zou moeten gaan. Hierbij is ook melkveehouder en Water Natuurlijk ambassadeur Bert Wagenvoort aanwezig. Om 15.30 uur vervolgt de watertoer met een bijeenkomst voor jongeren in Borculo (locatie Voorstad 13A).

Voorafgaand aan de stadswandeling in Zutphen krijgt Terlouw het eerste exemplaar van een nieuw fietsboekje overhandigd. Het boekje Fietsen door het land van de Berkel beschrijft een nieuwe fietsroute vanaf de bron in het Duitse Billerbeck (zo’n 40 kilometer over de grens) tot aan de monding in de IJssel in Zutphen.

Deelname aan de duurzame toer is voor iedereen mogelijk. Meer informatie en opgave via www.watertoer.nl.

21 februari 2019; Watercafe Arnhem over Eerste Hulp Bij Klimaatverandering

8 februari 2019

Water Natuurlijk is de waterschapspartij van groene doeners. Daarom nodigt zij de schrijfster van het bestsellerboek ‚ÄúEerste hulp bij klimaatverandering‚ÄĚ Anabella Meijer uit om donderdagavond 21 februari aanstaande in Arnhem (Molenplaats Sonsbeek) te vertellen over wat wel en niet werkt bij het in beweging krijgen van je omgeving bij het redden van de planeet. En heeft Water Natuurlijk √©√©n van de beroemdste tuinontwerpers van Nederland, Nico Wissing, gevraagd om tijdens het watercaf√© te komen vertellen wat je kunt doen om je tuin en je buurt aan te passen aan het veranderend klimaat en meer ruimte te bieden aan de natuur in de stad.

Eerste hulp bij klimaatverandering
Anabella Meijers boek was amper twee maanden na de lancering in november al uitverkocht. Recensies in onder andere Trouw, Metro en de vele aandacht voor haar bijzondere boek op social media zorgen ervoor dat zij op uitnodiging van o.a. het KNMI door het hele land toert om te vertellen over het enige boek over het klimaat waar je blij van wordt.
Klimaatverandering is heftig, complex en ongrijpbaar. Veel mensen denken: ‚ÄėWat kan IK nou doen?‚Äô En terecht! Hoe enthousiasmeer je mensen voor het oplossen van het klimaatprobleem is de vraag die in haar lezing centraal staat. Humor is haar geheime wapen. ‚ÄúHet klimaatprobleem geeft¬†stress en angst. Humor kan dat doorbreken. Om de motivatie van mensen op te krikken, is meer lol¬†onontbeerlijk‚ÄĚ.

De natuur helpen
Nico Wissing legt uit hoe je je tuin en je buurt tot een gezonde, natuurlijke leefomgeving omtovert waar je gelukkig van wordt. Wissing is naast tuinontwerper ook mede-eigenaar van NL Greenlabel √©n Water Natuurlijk ambassadeur. Hij zet zich al jaren in voor een schonere, groenere en vooral duurzamere wereld. ‚ÄúAls kind ben ik op het platteland opgegroeid en was ik altijd al in en met de natuur bezig. Nu heet dat duurzaamheid, toen wist ik niet beter dan dat je zorgvuldig met je leefomgeving moet omgaan. In die tijd ben ik al anders gaan kijken naar de natuur en heb ervaren hoe kwetsbaar het is. Het landschap heb ik afgelopen decennia om me heen zien veranderen; van weilanden met klaver, ereprijs, madelief en weidevogels naar complete platgespoten monoculturen waar geen haag meer in de wei staat met alle gevolgen van dien. In mijn werk zet ik vaak vraagtekens bij de afkomst of het gebruik van materialen. Er is veel onwetendheid. In Nederland willen we het goed doen, maar hoe? Ik deel graag mijn kennis en ervaring over hoe we de inrichting van de buitenruimte weer in balans kunnen brengen met onze natuurlijke leefomgeving‚ÄĚ.

Water Natuurlijk is een landelijke waterschapspartij met lokale afdelingen die zich inzetten voor natuur, landschap en recreatie. Op woensdag 20 maart zijn de waterschapsverkiezingen, ter voorbereiding daarop organiseert Water Natuurlijk enkele watercaf√©s. Op deze avonden is er volop gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over nieuwe idee√ęn voor het water in het gebied van Waterschap Rijn en IJssel.

Op de kandidatenlijst van Water Natuurlijk Rijn en IJssel staan maar liefst vijf Arnhemmers (Sanne Blok, Margaret van Diermen, Yvonne van Hamersveld, Mirte van der Linden en Anne-Marie Pronk). Zij zijn er trots op Water Natuurlijk te mogen vertegenwoordigen en vertellen je 21 februari graag waar zij zich voor inzetten.

Graag tot 21 februari tijdens het eerste Watercafé in Arnhem
Tijd: 20.00 – 21.30 uur, inloop 19.30 uur
Locatie: Molenplaats Sonsbeek, Zijpendaalseweg 24A
Entree: gratis


 

Evenementenkalender 2018 – 2019

29 januari 2019

16 februari; Kenniscafé in de Koppelkerk in Bredevoort over de Waterschappen


De Waterschapsverkiezingen komen eraan. Maar wat doen de waterschappen precies? Wat merken we in de Achterhoek van hun werk, bijvoorbeeld bij de droogte van afgelopen zomer?

Antoinet van Helvoirt (Heemraad namens Water Natuurlijk bij het Waterschap Rijn en IJssel) geeft op zaterdag 16 februari een lezing in de Koppelkerk in Bredevoort.

De avond start om 20 uur, de zaal is open om 19.30 uur, en de toegang 5 euro.

Nadere informatie en reserveren (gewenst)

12