Online Nieuwjaarsbijeenkomst woensdag 13 januari van 20 – 21 uur

7 januari 2021

Graag blikken we terug op wat er in het afgelopen jaar allemaal aan de orde is gekomen in ons bestuur en waar we in het komende jaar 2021 ons met name op willen richten. Onze fractievoorzitter, Ruud Pleune, neemt ons hierin mee.

Met een bijdrage van onze ambassadeur Linda Commandeur: ‚ÄėZo ziet Linda de Achterhoek‚Äô.

Aansluitend is er tijd voor vragen en/of discussie.

Hef met ons het glas op een waterrijk, biodivers en natuurlijk 2021!

Meld u aan via: WNWRIJ@gmail.com

28 januari 2021 Webinar Biodiversiteit en Verdroging

21 december 2020


Webinar Biodiversiteit en Verdroging

28 januari 2021, van 20.00-21.00u, via ZOOM

Verdroging is na drie hete en droge zomers een actueel thema. Maar het is beslist geen nieuw fenomeen. De problemen die verdroging voor natuur veroorzaakt zijn al zeker een halve eeuw bekend. Gaan we deze eindelijk oplossen nu, na drie gortdroge zomers op een rij, verdroging niet alleen een probleem voor natuur blijkt, maar ook de landbouw schade berokkent en funderingsproblemen veroorzaakt bij gebouwen?

In zijn inleiding bij aanvang van de Regionale Ledenvergadering van Water Natuurlijk Midden Nederland ging ecohydroloog Flip Witte in op de rol die waterschappen kunnen spelen bij het oplossen van de verdrogingsproblematiek. Bijvoorbeeld door regenwaterminder snel af te voeren of door meer natte bufferzones in te richten rondom natuurgebieden. Dat verdroging nog steeds een probleem is roept de vraag op of waterschappen wel genoeg doen en of ze wel de goede dingen doen. Hoe kunnen we er wél voor zorgen dat het probleem wordt opgelost?

Die vragen staan centraal op ons tweede webinar op 28 januari 2021. We gaan het gesprek aan met:

‚ÄĘ Frans ter Maten, Heemraad van waterschap Vallei en Veluwe namens Water Natuurlijk.
‚ÄĘ Piet Verdonschot, hoogleraar Wetland RestorationEcology aan de Universiteit van Amsterdam.
‚ÄĘ Jan Aalbers, wethouder gemeente Epe met o.a. klimaat en leefomgeving in zijn portefeuille.
‚ÄĘ Gert-Jan Blankema, ecoloog, auteur van Veluwe, Buitengewoon.

Deelnemers aan het webinar kunnen via de chat meepraten, vragen stellen en een reactie geven op stellingen.

Schrijf je hier in.

Doe mee aan ons webinar over verdroging op 11 november!

22 oktober 2020

De Nederlandse natuur leidt sterk onder de verdroging. Vooral door diepe ontwatering voor de landbouw, en ook door grondwaterwinning, daalt het grondwaterpeil. Daar komen de droge zomers van de laatste jaren nog eens bovenop, en met de klimaatverandering kan dat nog erger worden.

Nu is het probleem van verdroging niet nieuw. Al sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw staat verdroging op de politieke agenda bij de rijksoverheid, provincies en waterschappen. Het succes is beperkt. De natuur moest het vaak afleggen tegen andere belangen.

Met de droogte van de laatste jaren is het probleem breder geworden dan alleen natuur. Ook de landbouw heeft last van watertekorten, en schade aan de fundering van woningen kan enorme financi√ęle problemen opleveren voor de bewoners. Ligt een structurele aanpak van de verdroging nu w√©l binnen bereik?

Daarover gaan we in gesprek met u, na een inleiding van ecohydroloog Flip Witte, en drie korte pitches door de fracties van Water Natuurlijk in de waterschappen Vallei en Veluwe, Rijn en IJssel en Rivierenland.

Het webinar vindt plaats op 11 november van 20.00-21.00 uur. Deelname is gratis, maar het aantal deelnemers is beperkt. Meld je dus snel aan via: http://eepurl.com/gpNly1

23 januari 2020 Watercaf√© Winters’wijk

14 december 2019

Kom je ook naar het eerste watercafé in 2020?

Bron: Rienk

Donderdag 23 januari 2020 organiseren we een Winters’ Wijk Watercaf√© met het thema:¬† “Wat doe jij in je Wei en wat doe jij in de Wijk”.
Locatie is De Lindeboom, Kottenseweg 152 in Winterswijk.

Het programma bestaat uit drie onderdelen:

 1. We starten vanaf 15.30 uur met een inloop en gaan om 16 uur wandelen. Jan Stronks, coördinator van de vereniging Particulier Agrarisch Natuurbeheer, neemt ons mee en vertelt over het natuurgebied.
 2. Vanaf 17 uur praten we gezellig bij onder het genot van een hapje, drankje en buffet*.
 3. Om 19 uur start het Winters’ Wijk Watercafé Water Natuurlijk.
  Als inleiding vertelt Jan Stronks over het gebied bij Winterswijk en de samenwerking tussen boeren, natuurbeschermers en overheid.
  Vervolgens is het woord aan Sanne Blok en Margaret van Diermen over het vergroenen en verduurzamen van je eigen wijk. Daarna gaan we nog met elkaar in gesprek, tot circa 21 uur.

aanmelden: graag achter uw naam aangeven aan welk onderdeel/ onderdelen u deel neemt (bijvoorbeeld: Voornaam Achternaam, 2+3).


  * De kosten voor stamppotbuffet en 2 drankjes zijn 25,00 euro per persoon.

  17 mei 2019, 14.30-17.00 Waterexcusie in Amersfoort

  10 mei 2019

   

  Water Natuurlijk nodigt iedereen van harte uit voor een boeiende waterexcursie naar Amersfoort. We bezoeken Elisabeth Groen. Bewoners hebben een paar jaar gelden het initiatief genomen om dit voormalige ziekenhuisterrein om te toveren in een mooi natuur- en parkgebied. Ook het beheer van het park is de bewoners van Amersfoort toevertrouwd. Elisabeth Groen mag zich dus met recht een stadspark voor én door bewoners noemen. De eerste fase van het park was einde 2018 klaar. Dit jaar volgt de tweede fase, op de plaats waar het onlangs gesloopte ziekenhuisgebouw stond.

  Lia Bouma leidt ons vanuit Elisabeth Groen rond. Tijdens de excursie vertelt Henk Nobbe van waterschap Vallei en Veluwe meer over het bekensysteem in de Gelderse Vallei.

  Afsluiting met een drankje.

  Vertrek 14.30u: De Nieuwe Erven, Heiligenbergerweg 144
  Graag aanmelden
  Amersfoort, vrijdag 17 mei 2019, 14.30-17.00u

  16 maart watercafe Doesburg: waterbeheer in Doesburg en omgeving

  14 maart 2019

  Zomerse temperaturen in februari, midden in de winter; had u daar last van? Of van de droogte afgelopen zomer, met het veel te lage grondwater?

  Dit soort veranderingen, de gevolgen voor het waterbeheer en wat we er samen aan kunnen doen, zijn het thema voor het watercafé dat Water Natuurlijk Rijn en IJssel op 16 maart organiseert in het kader van de verkiezingen voor het Waterschap. Het watercafé vindt plaats in het Arsenaal in Doesburg, Kloostertuin 15. Inloop om 14.00 uur; start lezing om 14.30 uur.

  Waterbeheer wordt steeds belangrijker. Afgelopen zomer was lang en heet, watertekort dreigde en het sproeien met oppervlaktewater werd verboden. Maar in perioden met veel regen, lopen straten juist onder.

  De waterschappen zijn verantwoordelijk voor de keuzes die de mate van overlast bepalen. Met de gemeente denken ze na over de capaciteit van het riool en ontkoppelen riool van regenwater afvoer. Hoe kunnen we als burgers dit probleem helpen oplossen? Tijdens het watercafé kan het publiek in gesprek met de kandidaten van Water Natuurlijk over mogelijke oplossingen.

  Ook waterbeheer in het landelijk gebied komt aan de orde. Het waterschap moet de belangen dienen van landbouw en natuur. De biodiversiteit neemt in Nederland af, juist in Gelderland is de achteruitgang schrikbarend. Dilemma’s die dat oplevert zijn goed te zien in en rond het Hekenbroek, een van de natte bossen in de Achterhoek niet ver van Doesburg.

  Het watercafé in Doesburg is onderdeel van de watertoer die de kandidaten van Water Natuurlijk houden door het werkgebied van Waterschap Rijn en IJssel in de aanloop naar de waterschapsverkiezingen.

  Iedereen is welkom bij het watercafé. Meer informatie via www.watertoer.nl.

  12 maart 2019 Watercafe Haaksbergen; Buurserbeek en de waterschapsverkiezing

  8 maart 2019

  De Groene Waaier, het samenwerkingsverband van de Haaksbergse Natuurorganisaties, nodigt u uit voor een gezellige  en informatieve avond op 12 maart a.s. De bijeenkomst begint om 19.30 uur in theater de Kappen aan Sterrebosstraat 2 in Haaksbergen en staat in het teken van de komende waterschap verkiezingen.

  Tijdens de avond kunt u in discussie gaan met de Haaksbergse kandidaten voor de partij Water Natuurlijk en ervaren bestuurders van het Waterschap.

  Toegang, koffie en thee zijn gratis. Aanmelden stellen we op prijs.


   Het programma is als volgt:
   19.30 uur ¬†¬†¬†¬†¬†¬† Opening en welkom door Wim Oltwater, voorzitter ‘De Groene Waaier’
   19.40 uur        Inleiding door Luc Jehee beleidsmedewerker provincie Overijssel, over onze Buurserbeek
   20.15 uur        Pauze
   20.30 uur        Wim Oltwater introduceert Water Natuurlijk. De nieuwe kandidaten Bernard Rouffaer en Ellen Pot interviewen waterschap bestuurders Antoinet van Helvoirt (Waterschap Rijn en IJssel) en Livina Waanders (Vechtstromen)
   21.15 uur        Afsluiting en gelegenheid tot napraten

    

   GECANCELLED 18 maart Doetinchem special voor ondernemers: de innovatiekracht van water

   7 maart 2019

   Vanwege  te weinig aanmeldingen van bedrijven is besloten dat deze bijeenkomst niet door gaat.

   Watertoer Water Natuurlijk van Groenlo naar Winterswijk 10 maart 2019 vanaf 10.00 uur


   Aan de vooravond van de waterschapsverkiezingen op 20 maart houdt de waterschapspartij Water Natuurlijk een watertoer door het gebied van Waterschap Rijn en IJssel. Zondagmorgen 10 maart start de toer om 10.00 uur in Groenlo met een wandeling langs de Grolse Gracht. Het startpunt is Brouwersnös, Eibergseweg 1 in Groenlo.
   Die middag gaat de watertoer verder met een wandeling door het Vragenderveen. Tijdens de wandeling van een uur wordt uitleg gegeven over de bijzondere natuur in dit gebied en de relatie tussen het waterbeheer en veenvorming. Deze wandeling start om 13.30 uur bij de observatiepost Vragenderveen, Dwarsdijk Vragender.
   Daarna vervolgt de watertoer met een bezoek aan landgoed Sieverdink bij Kotten. In dit gebied wordt onder regie van het waterschap nieuwe natuur ontwikkeld. Hier heeft de lijsttrekker van Water Natuurlijk, Antoinet van Helvoirt, op 23 februari al een aantal bomen geplant. De excursie start om 16.00 uur aan de Buitinkweg 4 in Winterswijk Kotten.
   Deelname aan de duurzame watertoer is voor iedereen mogelijk. Meer informatie en opgave via www.watertoer.nl

   Jan Terlouw trapt duurzame watertoer af op 9 maart 2019


    

   Voormalig minister Jan Terlouw trapt op zaterdag 9 maart een duurzame watertoer af. Deze aftrap is stipt om 9.30 uur in (inloop vanaf 9 uur). De toer is de start van de verkiezingscampagne van waterschapspartij Water Natuurlijk in het kader van de waterschapsverkiezing op 20 maart.

   Terlouw is ambassadeur voor Water Natuurlijk en heeft hart voor water, natuur en landschap. Na de aftrap om 10.30 uur is er een openbare wandelexcursie door het stadscentrum van Zutphen. Tijdens de wandeling wordt uitleg gegeven over onder meer het maaionderhoud, de te bouwen brug over de Berkel, de gedempte en wellicht te vullen gracht, de Berkelmonding en de gerenoveerde IJsselkade. Om 13 uur stappen de deelnemers van de duurzame toer bij de IJsselstroom op de fiets richting Almen. Op het biologisch pluimveebedrijf de Nieuwe Baankreis wordt ingegaan op de landbouw en hoe het waterschap daar mee om zou moeten gaan. Hierbij is ook melkveehouder en Water Natuurlijk ambassadeur Bert Wagenvoort aanwezig. Om 15.30 uur vervolgt de watertoer met een bijeenkomst voor jongeren in Borculo (locatie Voorstad 13A).

   Voorafgaand aan de stadswandeling in Zutphen krijgt Terlouw het eerste exemplaar van een nieuw fietsboekje overhandigd. Het boekje Fietsen door het land van de Berkel beschrijft een nieuwe fietsroute vanaf de bron in het Duitse Billerbeck (zo’n 40 kilometer over de grens) tot aan de monding in de IJssel in Zutphen.

   Deelname aan de duurzame toer is voor iedereen mogelijk. Meer informatie en opgave via www.watertoer.nl.

   123