Laat uw groene stem horen!

18 maart 2019

De 20e maart nadert met rasse schreden. Voor iedereen hĂ©t moment om een voorkeur uit te spreken. Niet moeilijk denk ik dan. Want als je werkelijk vindt dat het waterschap meer kan doen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken, dat meer ruimte voor water en groen in stad en dorp goed is voor onszelf, plant en dier, als je echt vindt dat plastic, medicijnen en landbouwgif niet in water thuis horen, als je wilt blijven genieten van water en natuur en als je ook vindt dat we de kosten samen en eerlijk willen betalen…stem dan groen in het waterschapsbestuur en kies voor Water Natuurlijk!

Mijn naam is Nettie Aarnink, dagelijks bestuurder van Vechtstromen en ik mag opnieuw de lijst Water Natuurlijk aanvoeren. Met 23 getalenteerde kandidaten zetten we ons van Emmen tot aan Haaksbergen in om onze groene stem te laten horen. Deze weken op straat, op markten, in filmpjes en kranten en in diverse sociale media. En straks doen we dat namens u allen – en waar mogelijk in dialoog met u allen – in het waterschapsbestuur.
Landelijk zijn we de grootste partij, dat willen we ook zijn in Zuidoost Drenthe, Noordoost Overijssel en Twente, het werkgebied Vechtstromen!

De afgelopen bestuursperiode hebben we met een 5 koppige fractie uw groene stem vorm gegeven in het bestuur. Maar er is nog een hoop werk te doen. Denk aan verhogen ecologische waterkwaliteit, vergroten biodiversiteit, meer aandacht voor klimaatadaptatie, waterkringlopen, bodemleven en ecologisch maaibeleid,  beter vasthouden van water voor natuur en landbouw, meer groen & blauw in stad en dorp, verwijderen van medicijnresten en microplastics uit afvalwater en nog beter luisteren naar uw inbreng en ideeën.

Maar we kunnen het niet alleen, we willen dit niet alleen, niet zonder uw geluid. Daarom willen we graag uw groene stem op 20 maart. Maak het waterschapsgebied mooi groen en cool blauw! Stem Water Natuurlijk!

Nettie Aarnink, lijsttrekker Water Natuurlijk Vechtstromen

Vogelbescherming Nederland steunt Water Natuurlijk


Vogelbescherming Nederland: ”Voor vogels is een natuurvriendelijk waterschapsbestuur van levensbelang. Waren waterschappen het verleden vooral gericht op landbouw en veiligheid, de laatste jaren is er groeiende aandacht voor natuur. Een van de mooie voorbeelden daarvan is het herstel van beken en het aanleggen van vispassages, waarvan de ijsvogel profiteert. Verdere vergroening van het waterschapswerk is dan ook hoognodig. Daarom was Vogelbescherming ook Ă©Ă©n van de organisaties die in 2008 de oprichting van Water Natuurlijk ondersteunde. En met succes: Water Natuurlijk werd meteen de grootste. Wij hopen dat dat zo blijft!”

Campagne in het hele waterschap.


Zaterdag Vriezenveen, Vroomshoop en  Westerhaar:

Anneke Beukers en Douwe Bouma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdag Haaksbergen:

Livina Waanders (rechts) en Ellen Pot (2e van links)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Campagne op volle toeren.

17 maart 2019

Weer en wind werden dit weekend van Twente tot Drenthe getrotseerd om Water Natuurlijk onder de aandacht van de kiezer te brengen.

Vrijdag Emmen:

Anne, Anneke en Myrte

 

 

 

 

 

 

 

Anne
Myrte
Anneke

 

 

 

 

Zaterdag Hengelo:

Wim, Yvon en Nettie

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdag Coevorden:

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdag Almelo:

Ton, Nuray en Martin

Anieke Kraneburg (25) wil graag in het waterschapsbestuur

16 maart 2019

Annieke Kranenburg (25) uit Delden is kandidaat voor Water Natuurlijk in Waterschap Vechtstromen. Als ze 20 maart als bestuurder gekozen wordt, zal ze het jongste bestuurslid uit de geschiedenis van het waterschap worden. “Ik wil de boel wakker schudden”, zegt ze.

Langs de Regge bij Nijverdal maakt ze regelmatig haar hardloopkilometers. Door de regen van de afgelopen dagen staat het water in de rivier zichtbaar hoog.

“Ik vind het een heerlijk plekje, waar je echt van water kunt genieten”, legt Annieke uit. “Schoon water is niet alleen belangrijk voor de mens, maar ook voor de natuur. Zoals hier.”

Communicatiestagiair?

Twee jaar geleden nam ze voor het eerst een kijkje bij het Waterschap Vechtstromen. Het bestuur is democratisch gekozen, maar bestaat voornamelijk uit oudere mannen. “Mensen vroegen allemaal of ik de nieuwe communicatiestagiair was. Maar ik kwam kijken wat er eigenlijk gebeurt bij een waterschap.”

Ze is kritisch op de waterschappen. “Ik vind het een gesloten organisatie. Ze gebruiken woorden als klimaatbuffers of kaderrichtlijn water. Daar snapt de burger niets van.”

Gevolgen klimaatsverandering

Het is voor Annieke een uitdaging om uit te dragen wat Waterschappen doen. “Juist mijn generatie moet leven met de gevolgen van de klimaatsverandering, maar het is ook deze generatie die keuzes kan maken. Waterschappen spelen een belangrijke rol bij de aanpak van die verandering. Dus het zou jongeren eigenlijk moeten aanspreken.”

Bron: RTVOost

Onze kandidaten Ellen Pot en Louis Lansink aanwezig bij het watercafé in Haaksbergen.

15 maart 2019

“In het goedbezochte watercafĂ© in theater de Kappen in Haaksbergen werden ervaren bestuurders van WATER NATUURLIJK bevraagd door nieuwe kandidaten voor het waterschapsbestuur. Antoinet van Helvoirt en Livina Waanders wisten de vragen van Bernard Rouffaer (Rijn en IJssel) en Ellen Pot (Vechtstromen) en van het aandachtige publiek goed te beantwoorden. De Groene Waaier organiseerde dit event om aandacht te geven aan de groene stem voor de waterschapsverkiezingen.  Tijdens de avond bleek dat boeren en burgers meer en meer dezelfde belangen hebben. We hebben maar Ă©Ă©n aarde, waar we samen zuinig op moeten zijn en nog heel lang van willen genieten. De kwaliteit van ons water, grond- en oppervlaktewater, moet hoe dan ook omhoog om de biodiversiteit te herstellen”.

Livina Waanders en Ellen Pot worden geĂŻnterviewd.
Louis Lansink in gesprek.
Het Watercafé druk bezocht.

 

Verkiezingskrant wordt vandaag bezorgd.

12 maart 2019
12 maart. De verkiezingskrant wordt huis-aan-huis bezorgd in Vechtstromen (uitgezonderd nee/nee).

12 maart. De verkiezingskrant wordt huis-aan-huis bezorgd in Vechtstromen (uitgezonderd nee/nee).

Haaksbergse kandidaten voor waterschap: ‘We moeten anders omgaan met water’

11 maart 2019

HAAKSBERGEN – De Groene Waaier houdt komende dinsdag een WatercafĂ© in De Kappen. De Buurserbeek, als een door landbouwgebieden omzoomde rivier die natuurgebieden verbindt, staat centraal. „Het is de levensader van Haaksbergen”, zegt Wim Oltwater van De Groene Waaier.

Het is geen toeval dat dit WatercafĂ© is gepland vlak voor de waterschapsverkiezingen op 20 maart. „Water is te belangrijk voor het dorp om je stem verloren te laten gaan”, zegt Wim Oltwater. In natuurcollectief De Groene Waaier werken Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Het Lankheet samen. „Vanuit de natuur beschouwd, is water een belangrijk element. Daarom hebben we Water Natuurlijk uitgenodigd. Een apolitieke partij die meedoet aan de waterschapsverkiezingen. De waarde van water is zo groot dat ze buiten het politieke gekrakeel moet blijven”, legt Oltwater uit.

De waarde van water is zo groot dat ze buiten het politieke gekrakeel moet blijven

Wim Oltwater

Nummer 5, Ellen PotKandidatenlijst

Te gast zijn onder meer Haaksbergenaren Ellen Pot en Bernard Rouffaer. Voor Water Natuurlijk staan zij op de kandidatenlijst van respectievelijk Vechtstromen en Rijn en IJssel. Zij heeft een PvdA-hart, hij is een rasechte VVD’er. „Als je voor de natuur staat, vind je elkaar vanzelf”, zegt Rouffaer, landgoedeigenaar van Het Lankheet.„De vitaliteit van de natuur hangt samen met het grondwaterpeil. In Het Lankheet zijn initiatieven ontplooid om water te bufferen, vast te houden. Logisch dat water als een leidraad door mijn leven loopt.”

Op Haaksbergse bodem zitten natuur en landbouw op elkaars lip. Maar de tijden dat beide partijen lijnrecht tegenover elkaar stonden, zijn volgens het tweetal voorbij. De natuur gedijt bij een vochtige bodem, de landbouw bij goede afwatering. „Daar ligt een knelpunt. Samen moeten we werken aan oplossingen die voor alle partijen goed zijn”, laat Ellen Pot weten.

Bijgesteld

Door de klimaatverandering zijn inzichten over waterbeheer bijgesteld. „Ooit waren economische motieven leidend. Nu speelt ecologie een steeds grotere rol. Deze insteek zal uiteindelijk óók moeten leiden tot economisch voordeel. We moeten anders omgaan met water. Niet de rivier naar onze hand zetten, maar meegaan met de rivier. Je ziet groen en water terugkeren in dorpen en steden. Ook inwoners hebben een rol in het opvangen en bufferen van water.”

Het WatercafĂ© begint met een presentatie over de Buurserbeek door Luc Jehee, adviseur water en gebiedsontwikkeling van de Provincie Overijssel. In een historisch overzicht schetst hij hoe de beek door mensenhanden is vervormd. Ingrepen waarvan soms veel later de nadelige effecten werden gevoeld. „Daarna gaan we in gesprek met Livina Waanders en Antoinet van Helvoirt. Respectievelijk algemeen bestuurslid van Vechtstromen en heemraad van Rijn en IJssel. Het publiek kan actief deelnemen”, aldus Wim Oltwater.

Watercafé in De Kappen, dinsdag 12 maart. Aanvang 19.30 uur

Bron: Twenste Courant Tubantia

Plakken voor de waterschapsverkiezingen


 

Stempotlood te water gelaten

10 maart 2019

Lijsttrekker Nettie Aarnink van Water Natuurlijk heeft samen met vertegenwoordigers van andere partijen, die meedoen aan de waterschapsverkiezingen bij waterschap Vechtstromen  vrijdagmiddag net buiten Almelo een metershoog potlood in het water gezet.

Dat gebeurde aan de Wendel, waardoor het goed zichtbaar is voor automobilisten die Almelo in of uit rijden. Volgens de kandidaten moet elke gelegenheid aangegrepen worden om de waterschapsverkiezingen van 20 maart onder de aandacht te krijgen.

Waterschapsband

Volgende week zaterdag treedt een speciale waterschapsband op terwijl kandidaten flyeren op de markt in Hengelo. Er worden voornamelijk nummers gespeeld die verwijzen naar het thema water, zoals Purple rain van Prince en Zoutelande van BLØF .

 

12345