Brand in de Deurnese Peel

De brand die 19/20 april in de Deurnsche Peel begon, is inmiddels onder controle. Het vuur is nog niet uit en smeult nog op verschillende plekken ondergronds. Nablussen kan weken in beslag gaan nemen, aldus de brandweer. De vijf gezinnen die nog niet terug naar huis konden vanwege rook en brandgevaar, konden donderdagavond 23 april weer in hun eigen bed slapen.

De afgelopen week heeft er een flinke natuurbrand gewoed in de Deurnese Peel. Vanwege de verdroging van dit bijzondere hoogveengebied staat er veel pijpestrootje, varen, braam en berk in de Peel. Door de enorme droogte is een groot deel van het gebied nu afgebrand. De brand heeft zo’n 400 hectare van het 1.000 ha grote natuurgebied van de Peel verwoest. Staatsbosbeheer beziet nu welke schade er is aangericht.

Water Natuurlijk Aa en Maas

Water Natuurlijk Aa en Maas blijft pleiten voor een versnelde aanpak van de verdroging aldaar. Er loopt op dit moment een integrale gebiedsaanpak voor de Deurnese Peel en Leegveld. De Raad van State doet er nu al veel te lang over om de diverse bezwaren/beroepen te behandelen. Dit vertraagt op dit moment de uitvoering van de noodzakelijke verdrogingsbestrijding. Water Natuurlijk wil bekijken of de compartimenteringskaden ook benut kunnen worden voor een betere en snellere toegankelijkheid voor toezicht en brandweer.

Ben en blijf voorzichtig in de natuur en zorg goed voor jezelf en voor elkaar!

Ernest de Groot (DB-lid)

Suzanne de Zoeten (Fractievoorzitter)

 

Toon alle berichten in deze rubriek