De Lekdijk versterken met de eerste graafmachine op waterstof, ter wereld!

Op 23 juni was het dan zover: de formele en feestelijke start van de realisatie van de versterking van de Lekdijk. Op de zonovergoten uiterwaarden bij het eerste dijkvak, Salmsteke, vertelden vertegenwoordigers van alle betrokken partijen over  hun eigen specifieke stukje van de totale integrale puzzel van de versterking van de Lekdijk.

De verantwoordelijke hoogheemraad van HDSR, onze eigen Els Otterman, vertelt in dit filmpje: “Met deze dijkversterking wilden we van het begin af aan meer integraal werken, zodat we rekening konden halen met alle belangen die spelen, maar ook door de uitvoerende partijen samen verantwoordelijk te maken voor de oplossingen en resultaten. Daarmee zijn het echte innovatiepartners geworden, en daar ben ik trots op.” Alleen op deze manier, vertelt Els, kan de versterking zo emissieloos mogelijk gerealiseerd worden, een grote wens van Water Natuurlijk HDSR! Zo werd door Mourik Infra de allereerste graafmachine op waterstof ontwikkeld. U ziet in dit filmpje de graafmachine starten, maar hoort u ook herrie zoals bij ‘gewone’ graafmachines op diesel?

Het project Sterke Lekdijk maakt deel uit van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Hierin werken de waterschappen en het Rijk samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken: 1.500 kilometer dijken worden versterkt de komende dertig jaar. HDSR versterkt de komende jaren de Lekdijk tussen Amerongen en Schoonhoven over een totale lengte van 55 kilometer.

Toon alle berichten in deze rubriek