HDSR ten tijde van Corona, een indruk van hoogheemraad Els Otterman

“Ook op het werk van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden hebben de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus natuurlijk effect. Een korte indruk.

Zoals bij de meeste organisaties volgen we de richtlijnen van het RIVM en werkt iedereen zoveel mogelijk thuis. Gelukkig waren de voorzieningen om vanuit huis te werken al prima geregeld. En dat blijkt ook nu goed te werken, zelfs met zoveel mensen tegelijk. De zaken waar de medewerkers van HDSR tegenaan lopen, zullen niet anders zijn dan bij andere organisaties: werken met kleine kinderen thuis is een uitdaging, het gemis van het dagelijkse contact met collega’s, de meestal toch iets minder ARBO-verantwoorde werkplekken thuis etc. Maar ook ontdekken we met zijn allen razendsnel handige tools om in contact te blijven. Op het intranet ‘binnenwater’ worden tips en trucs en foto’s van thuiswerkplekken gedeeld, om in contact te blijven.

Onze calamiteitenorganisatie is operationeel omdat we deze situatie als een calamiteit behandelen. Zij houdt in de gaten of we ons werk –ook als het langer duurt- kunnen blijven doen en is ondertussen aan het nadenken wat we kunnen doen als er bijvoorbeeld ook nog een flinke hoosbui valt.

Onze buitendienstmedewerkers en onze zuiveringsbeheerders kunnen gelukkig gewoon op locatie hun werk blijven doen, zij het onder wat andere omstandigheden. Naast de gewone veiligheidsvoorschriften van HDSR, dienen ze zich net als iedereen ook te houden aan de maatregelen van het kabinet:  niet samen koffie drinken voor vertrek, afstand houden van elkaar en van anderen, enz.

Momenteel is er ook nog nachtvorst dus onze rayonmedewerkers zijn ook ’s nachts in touw om ervoor te zorgen dat de wateraanvoer voor de fruittelers goed loopt. Om de knoppen van de fruitbomen te beschermen worden de bomen namelijk ’s nachts beregend, zodat er zich een beschermend ijslaagje om de knop vormt.

Het Dagelijks Bestuur werkt ook vanuit huis en de collegevergaderingen vinden virtueel plaats. Dat is natuurlijk best wennen. Maar we kunnen met zijn allen ook wel weer lachen om ons geklungel met nieuwe tools en programma’s. Zelf word word ik wel een beetje simpel van al dat gebel, maar ja, we zullen het er voorlopig mee moeten doen. Gelukkig is het mooi weer waardoor ik extra geniet van mijn dagelijkse rondje langs de Kromme Rijn. En omdat ik ’s avonds nu ook altijd thuis ben, lees ik weer uitgebreid voor aan mijn kinderen: De grijze jager, heel spannend!. Dat is dan wel weer leuk.

Ook als fractie hebben we onze eerste digitale fractievergadering er op zitten en ook dat werkt best goed. Een goede les om niet door elkaar te praten en de inbreng kort te houden:-. De commissievergaderingen die de eerste week van april stonden gepland zijn uitgesteld en omdat het er naar uitziet dat de maatregelen langer in stand blijven, wordt verkend hoe we het democratische besluitvormingsproces zo goed mogelijk door kunnen laten lopen. Dit zal ook weer een hele nieuwe ervaring zijn.”

Toon alle berichten in deze rubriek