Gemalen vis?

Opheffen barrières voor vis
Uit onderzoek bleek dat veel van de nieuwe pompen weliswaar heel goed water in en uit de polder kunnen pompen, maar dat de overlevingskans voor de vis daarbij minimaal was. Sommige pompen werken als een soort staafmixer; je kunt je voorstellen dat hoe langer de vis is, hoe groter de kans dat deze er in mootjes gehakt weer uit komt.

gemalen vissen
Gemalen vis
uit: Stowa-rapport “malen of gemalen worden”

Dat is uiteraard niet goed voor de visstand. Voor palingen is het moeilijk om de Sargassozee te bereiken (en vice versa). En als er ergens vis sterft in een gebied, is het belangrijk dat er nieuwe vissen naar toe kunnen zwemmen. Dus is er ingezet op het verbeteren van vismigratie door aanleg van 19 vispassages. En bij het vernieuwen van gemalen worden door de inzet van Water Natuurlijk in principe alleen visvriendelijke pompen toegepast. Verder is er ook ingezet op innovatie: de vislift wordt ontwikkeld, waardoor de vismigratie verbetert, en kosten worden bespaard.

Een zichtbaar resultaat
Om een voorbeeld te noemen: duizenden jonge palingen zwemmen nu bij gemaal Schoute in Scheveningen het gebied van Delfland in waarna ze op kunnen groeien in onze polders alvorens ze als volwassen palingen weer terug kunnen zwemmen naar de Sargassozee. Ook is er in het water van de Scheveningse haven een zalm gevonden die mogelijk vanuit zee afkomstig is. Water Natuurlijk heeft zich ook ingezet om vis en vismigratie beter zichtbaar te maken voor een breed publiek, want onbekend maakt onbemind.

Dit bericht is onderdeel van een nieuwsbrief. Lees hier de hele nieuwsbrief.

Toon alle berichten in deze rubriek