Klimaatspijbelaars: helden voor duurzaamheid

Zelfs voor de grootste optimisten is het verhaal over duurzaamheid ondertussen tragisch geworden. We staan er op allerlei fronten simpelweg beroerd voor. En het is essentieel dit te onderkennen. Erasmusprijs-laureaat Barbara Ehrenreich zou vragen: wat voor nut heeft het om te bakkeleien over of het glas halfvol of half leeg is, terwijl het glas in scherven op de grond ligt?

En dat is precies de boodschap die tienduizenden scholieren (bekend onder hun geuzennaam ‘klimaatspijbelaars’) deze dagen in binnen- en buitenland geven: laten we erkennen dat de problemen reusachtig zijn en dat het nu tijd is voor échte actie. Het is tijd om de transformatie in gang te zetten. En wij gaan het tij keren. Wij zijn er al mee begonnen. Wij steken nu onze nek uit.

Onze scholieren zijn een nieuw verhaal over duurzaamheid aan het schrijven – een verhaal waarin zij de helden zijn, die het opnemen tegen oudere generaties, tegen gevestigde belangen en tegen een systeem dat niet staat voor de waarden waar zij wel voor staan. Vóór hun eigen toekomst. Het laatste wat we moeten doen, is deze kinderen de schoolbanken terug in sturen. We kunnen van hen leren.

Lars Moratis, Impact Academy

Toon alle berichten in deze rubriek