Over de coalitie-onderhandelingen

Op 20 maart vonden de waterschapsverkiezingen plaats. We hadden een intensieve campagne achter de rug met activiteiten als: posters plakken, flyers uitdelen, zonnebloemzaadzakjes maken en uitdelen, twee grote blauwe laarzen op verschillende plekken in Noord-Holland neerzetten, debatten, persmomenten, etc. Toen volgde de verkiezingsuitslag: 3 zetels voor Water Natuurlijk. De uitslag viel ons tegen, we leverden 1 zetel in. Maar als snel wisten we de knop om te zetten en de positieve kant in te zien: we hadden 3 zetels gehaald! Veel kiezers hebben hun vertrouwen in ons uitgesproken en dat heeft mij een gevoel van waardering en trots gegeven. Ook de positieve en soms hele persoonlijke berichten van kiezers hebben mij hier en daar ontroerd. Ook via deze weg wil ik alle kiezers nogmaals bedanken voor hun vertrouwen en de actieve leden bedanken voor de tomeloze inzet tijdens de campagne! Zonder jullie hadden we hier niet gestaan.

Na een drukke periode van onderhandelingen hebben we woensdag 8 mei het collegeakkoord vastgesteld en de nieuwe coalitie gekozen in het algemeen bestuur. Weer een mijlpaal! Ik kijk terug op goede onderhandelingen met een positieve sfeer en een transparant proces. Rob Veenman, lijsttrekker van de grootste partij Groen Water & Land, werd benoemd tot informateur en later formateur. Als lijsttrekkers hebben we voor de verkiezingen met elkaar uitgesproken dat we graag een breed gedragen collegeakkoord zouden willen, echter wel met zijn weerslag van de uitslag van de verkiezingen (mijn opmerking).

Ik ben erg tevreden met de uitkomst van de onderhandelingen. Gezien onze positie (zetel verlies en 4e partij), hebben we veel punten in het collegeakkoord gekregen (denk aan biodiversiteit, verbrakking, klimaatverandering, participatie, etc). Ook mogen we weer een dagelijks bestuurder, Ruud Maarschall, leveren en hij krijgt de portefeuille: middelen (financiën en organisatie), duurzaamheid (waaronder biodiversiteit!), innovatie en participatie. Het waren drukke tijden, maar de inzet loont zich.

Nu is het tijd om ons weer gereed te maken voor het bestuurswerk en de belangrijke dossiers die de komende tijd zullen worden behandeld in het dagelijks en algemeen bestuur. Wil je ook meedenken of actief worden voor Water Natuurlijk? Laat het ons weten!

Eva Tannehill
Fractievoorzitter Water Natuurlijk HHNK

Toon alle berichten in deze rubriek