Beekbodemverhoging Drentsche Aa voor natuur en schoon water

Op dit moment loopt er een vernieuwend project om in drie gedeelten van de Drentsche Aa de bodem van de beek te verhogen zodat het water minder snel wegstroomt en langer vastgehouden kan worden. De hogere waterstand versterkt de natuur langs de beek en draagt bij aan een betere waterkwaliteit.

 

 

 

 

 

 

Anloërdiepje. Bron: ingasteren.nl

 

Omdat het hier om een nieuwe manier van werken gaat in een kwetsbaar Natura 2000 gebied is eerst de proef op de som genomen bij het Anloërdiepje in februari-maart 2021.

Werken in een kwetsbaar natuurgebied vraagt om doordachte methodes om de natuur zo min mogelijk te verstoren. Zo moet de watertemperatuur goed zijn om zuurstofgebrek te voorkomen; vandaar dat het werk in de winterperiode uitgevoerd werd. Aanwezige, waardevolle grindbankjes zijn zorgvuldig uit de beek geschept, op een doek gelegd en na de bodemverhoging weer teruggelegd in de beek. De bodem is verhoogd met zand en takkenbossen. Door goede samenwerking met Staatsbosbeheer, de ecoloog en de uitvoerders is dit eerste proeftraject geslaagd. Na evaluatie is besloten om ook de andere twee gedeeltes aan te pakken, het Zeegserloopje en het Taarloschediep. Inmiddels is ook het Zeegserloopje uitgevoerd en is men nu aan de slag bij het Taarloschediep. Een prachtig project waar het waterschap en Water Natuurlijk trots op kan zijn. Voor meer informatie kijk op de website: https://www.hunzeenaas.nl/projecten/beekbodemverhoging/

 

 

Toon alle berichten in deze rubriek