Energielabel A+++ voor het Waterschapshuis

 

In de afgelopen twee jaar hebben wij diverse aanpassingen gedaan om de CO2 uitstoot te beperken. Het gebouw, dat rond de eeuwwisseling gebouwd is volgens de toen geldende duurzaamheidsnormen, kreeg het energielabel A. Maar in de afgelopen twintig jaar is er een hoop veranderd: ontwikkelingen rondom duurzame energie en energiebesparing bood kansen om onze energieprestaties te verbeteren en tevens te zorgen voor een goede klimaatbeheersing in onze kantoorruimtes.

We zijn begonnen met het voorportaal van het gebouw. Hier is een mooie ontvangstruimte gecreëerd, waardoor de kou die meekwam met het entree gescheiden werd van het kantoor gedeelte. Tegelijkertijd is de ventilatie efficiënter gemaakt en is het gebouw beter geïsoleerd. De installatie van de warmtepomp voor het gebouw maakte het mooi af.

In de tuin rondom het gebouw hebben we maatregelen getroffen die bijdragen aan de biodiversiteit met een grote verscheidenheid aan bloeiende planten, meer ruimte voor opname van regenwater in de bodem, insectenhotels en een smartflower, die ongeveer 2500 kWh per jaar opwekt met  de geïntegreerde zonnepanelen en meedraait met de zon. Het blijft een wonderlijk gezicht!

We besparen hierdoor ongeveer 45.000 m3 aardgas per jaar. Dat betekent dat onze CO2-uitstoot met ongeveer 85.000 kilogram per jaar hebben verlaagd.

Dit hele pakket heeft eraan bijgedragen dat ons waterschapshuis nu de energie label A+++ heeft gekregen.

 

 

Toon alle berichten in deze rubriek