Afgekoppeld in Rusland

Ik kan het niet laten om tijdens de vakantie in een ander land te kijken hoe ze het op gemeente-, en waterschapgebied geregeld hebben. Dus ook deze zomervakantie in Rusland. Na 2 uur in het centrum van Moskou waren alle vooroordelen die ik had weggevaagd. Wat een mooie, en wat me vooral op viel, wat een schone stad.

Geen zwerfafval! Geen sigarettenpeuk of papiertje te vinden. Zelfs de blaadjes van de bomen werden structureel opgeruimd. Ik kreeg het idee dat de Russische bijstand bij de uitkering standaard een bezem en bakje met blik krijgt overhandigd. Helaas beperkt mijn Russisch zich tot goedemorgen, middag en avond, dank je wel en tot ziens. En mijn zoon had geen behoefte om dat voor mij na te vragen.

Waar mijn oog direct op viel waren de regenpijpen aan alle gebouwen. Afgekoppeld! Althans… de regenpijp maakte op het einde een bocht van het huis. Het regenwater loopt dus bij een bui over de stoep naar de weg.

Het resultaat van deze methode hebben we in St. Petersburg ervaren. We werden verrast door een flinke regenbui. Geen punt dachten we met een geleende paraplu van het Hotel gewoon de stad in. Resultaat, op het einde van de straat stonden we te soppen in onze zomerschoenen. Om de 6 a 8 meter stroomde het regenwater als een waterval uit de regenpijp en waaierde zo breed uit over de stoep dat je er merendeels niet over heen kon springen.

Langs de kant van de weg hadden zich kleine beekjes gevormd en sommige plaatsen flinke plassen op de weg. Oppassen dus als er een auto aankwam. Waar al dat water naartoe gaat weet ik niet. Zou mooi zijn als het de rivier in stroomt. Maar ik denk dat het toch net zoals op de meeste plaatsen dit water het riool instroomt.

Een voordeel had deze manier van ‘afkoppelen’ wel, we hadden met al dat springen een leuke ochtendgym en we gingen spontaan “I’m singing in the rain” zingen.

Jacqueline Aelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Toon alle berichten in deze rubriek