Opruimactie Water Natuurlijk Limburg 9 februari Roermond/Roerdalen

Water Natuurlijk Limburg laat het niet bij mooie woorden, maar steekt zelf de handen uit de mouwen!

Zaterdagochtend 9 februari hebben onze kandidaten Gerard IJff, Jacqueline Aelen, Samad Belmahi, Steef Stevens en Bea Tilanus zwerfafval opgeruimd in de bermen langs de N293 en de Heinsbergerweg.

Zo jammer dat dat nodig is… maar dit afval kan in elk geval niet meer in het water waaien!

 

In de middag gaf Thijs Belgers een rondleiding bij de vistrap bij de ECi waterkrachtcentrale.

 

 

Deze centrale vormde aanvankelijk een onneembare barrière voor trekvissen zoals bijvoorbeeld de zalm.
In 2008 is de vistrap aangelegd met het doel om de vissen om de waterturbines heen te leiden anders worden ze gedood.

Door de vistrap is het hoogteverschil van 2.5 meter voor de vissen overbrugbaar geworden. Om te voorkomen dat vissen in de turbine vermalen worden, is een rooster aangebracht met openingen van 10 mm. Het is een ingenieus systeem dat gemaakt is op een kleine oppervlakte nabij en onder het historische gebouw van de elektriciteitscentrales. Hierbij is nauw samengewerkt tussen het Waterschap, de gemeente Roermond en sportvisserij Limburg.  Vanaf 2008 tot 2014 heeft de Visserij Beheer Commissie Roerdalen (VBC), samen met het waterschap, de monitoring van alle trekvissen uitgevoerd. Toen duidelijk was dat de vistrap goed werkt, heeft het waterschap het onderzoek en het beheer van de vistrap overgedragen aan de VBC. Sindsdien regelt Thijs met 14 vrijwilligers alle ins en outs van de vistrap en de monitoring van zalm en zeeforel.

Dat de vistrap goed werkt kun je zelf zien want de optrekkende vissen passeren een glasplaat zodat je ze in een kelder bij de vispassage voorbij ziet komen.
In 2011 is de eerste volwassen rivierprik bij de centrale gesignaleerd, een teken dat het gehele systeem optimaal werkt. Laat de vissen nu maar komen in de paaitijd vanaf maart.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Toon alle berichten in deze rubriek