Water Natuurlijk gegroeid naar vijf zetels!

Er waren maar liefst vijf restzetels te verdelen na de verkiezingen van 20 maart 2019. Na de voorlopige uitslag die uitkwam op zes zetels, is maandag 25 maart bekend gemaakt dat Water Natuurlijk uitkomt op vijf zetels. De partij 50-plus kon nog rekenen op een restzetel. Van de lijst van Water Natuurlijk is Wilma Jongsma met voorkeursstemmen verkozen.

“We gingen uit van een goed resultaat, maar het blijft altijd spannend. We zijn ontzettend blij met vijf zetels. Hiermee zijn we de grootste democratisch gekozen partij binnen het Waterschap Noorderzijlvest. Het aandeel groen neemt toe!” Aldus lijsttrekker Elze Reitsema.

“Het lijkt mij geweldig om met deze nieuwe fractie het waterschap duurzamer te maken. Maar ook zullen we moeten werken aan de bekendheid van het waterschap. Want een percentage stemmers onder de 50% dat wil je toch niet. Waterschap open de ramen en deuren!” Geeft Paul Tameling aan.

De opkomst van de verkiezingen is met 53,3% hoger dan vier jaar geleden. Bijna 150.000 mensen hebben hun stem uitgebracht. Water Natuurlijk ontving 49.208 stemmen. Dat zijn maar liefst 17.506 meer dan vier jaar geleden.  

Na Water Natuurlijk behaalde de PvdA drie zetels. Betaalbaar Water, CDA en CU behaalden ieder twee zetels. De VVD krijgt één zetel. Naast deze 16 democratisch gekozen zetels is er in het bestuur plaats voor 7 zogenaamde geborgde zetels, die bezet worden door belangengroepen.

“De discussie rondom klimaatverandering en de gevolgen ervan ontgaan niemand.” Zegt Elze Reitsema. “In de komende periode gaan we verder werken aan een natuurlijk en duurzaam watersysteem. En wat ons betreft moeten er flinke stappen worden gezet ten behoeve van de waterkwaliteit en biodiversiteit. Door samen te werken met de natuur en andere overheden en belangenorganisaties houden we het waterbeheer beleefbaar en betaalbaar”.

De nieuwe fractie zal bestaan uit de volgende leden (in volgorde van de lijst):

  • Elze Reitsema
  • Titus Franzen
  • Paul Tameling
  • Hiltje Hof
  • Wilma Jongsma

Doede de Vries wordt lid van de steunfractie.

Toon alle berichten in deze rubriek