Aandacht maakt alles mooier

Column door Ruud Pleune

20 december 2017 Deze slogan van een Zweeds warenhuis verwacht je misschien eerder op 2e paasdag langs de snelweg dan van mijn hand. Toch treft het me deze dagen hoe simpel het eigenlijk is. En in de praktijk vaak heel ingewikkeld. Bewoners onder de toekomstige aanvliegroutes van Lelystad voelen zich niet gehoord in hun bezwaren; Twentse bewoners voelen zich al jaren speelbal van de Rijksoverheid als het gaat om ingrepen in hun ondergrond; onze ingezeten worden vaak van kastje naar de muur gestuurd als ze in contact willen komen met ons waterschap. Maar ook in ons eigen AB speelt dit: we luisteren soms al niet meer omdat deze persoon dit argument al vaak aanvoerde; we vinden de vragen van iemand niet relevant; of we geven aan dat iemand gewoon nog een paar maanden geduld moet hebben voor hij of zij antwoord krijgt.

Maar wat gebeurt er veel als je werkelijk aandacht hebt voor de zorgen van iemand! De zorgen die achter de vragen en opmerkingen in iemands hart leven. Dan blijkt de inhoud vaak iets waar je samen ook wel uit komt. En dan blijken de bewoners in Twente uiteindelijk ook best mee te willen praten over hun ondergrond. Ik schrijf het hier makkelijk, maar ik ben er zelf in de praktijk lang niet altijd goed in. Ik word daarin gelukkig gesteund door vooral mijn vrouwelijke fractiegenoten Karin en Antoinet. Daarom is het zo fijn om zo’n brede, rijke fractie te hebben!

De keerzijde is dat ook het negatieve groeit van aandacht. Deze dagen speel ik de duivel in een Driekoningenspel. Door mijn aandacht lukt het mij Herodes zo ver te krijgen om alle kinderen onder de twee te doden. Om ons heen zien we dat het negatieve ook uitdrukkelijk om aandacht vraagt. We zijn er gelukkig zelf bij om hier al dan niet op in te gaan!

Met dit in het achterhoofd wens ik jullie allemaal heel goede kerstdagen en een aandachtsvol 2018!

Toon alle berichten in deze rubriek