Toekomstkijker

Column door Ruud Pleune

22 maart 2018 Vandaag zag ik in het blad Binnenlands Bestuur een heerlijke vacature.

Gezocht: STRATEEG. Een frisse strategische denker. Ontwikkelingen in de samenleving verbind je met de doelen van het college. Je gaat bijdragen aan de strategische agenda van de stad van de toekomst. Een enthousiasteling die zich niet laat begrenzen, maar toch zijn grenzen kent.”

Heerlijk nietszeggend, maar waarschijnlijk serieus bedoeld. Waarom noem ik dit dan? Om de opstellers belachelijk te maken? Nee, omdat ik er een tendens in zie die ik steeds vaker tegen kom. Vaak wordt er gevraagd om er nog eens door iemand met een strategische bril naar te laten kijken. Wat dat inhoudt weet niemand, maar meestal wordt dit met instemming begroet. Stel je voor, dat je niet strategisch naar een beleidsvraag zou kijken… Weet je welke het ook goed doet: “de achterliggende visie ontbreekt. ” Hoe verdeeld de lezers misschien normaal ook zijn, hier kunnen ze zich vrijwel allemaal in vinden. Waarom? Omdat het zo vaag is dat iedereen datgene wat hij mist in die ontbrekende visie terug denkt te vinden.

Ben ik dan tegen een achterliggende visie of tegen een strategisch stuk bij het waterschap? Nee, maar laat het alsjeblieft duidelijk zijn welke aspecten van de strategie behandeld moeten worden. De visie -als onderdeel van de strategie- is erg boeiend, maar de visie waarop wil je zien? Gaat het om de visie van het waterschap op de relatie tussen mens en natuur? Om de visie van het waterschap op de participatie. Om de visie op de verhouding tussen DB, AB en organisatie? Etcetera. Voor bijna elk beleidsthema is dit allemaal in te vullen. Maar zitten we hier op te wachten? En dan is de visie nog maar één aspect van de strategie. We kunnen het ook nog hebben over de manieren waarop allerlei maatregelen moeten worden uitgevoerd, hoe zich dat verhoudt met andere plannen, , hoe we dat gaan rapporteren aan het AB… Etcetera. Allemaal heel relevant, maar wil je dat steeds allemaal weten?

Vaak wordt er naar mijn idee met de strategische blik niet veel meer bedoeld dan: kijk verder dan je neus lang is. Betrek andere zaken er bij en ook de lange termijn. Dat is waarschijnlijk ook de bedoeling in bovenstaande vacature. Maar zullen we dat dan voortaan gewoon opschrijven. En als we om een visie vragen, zullen we dan ook afspreken dat we er bij zeggen waarop die visie dan moet slaan? Dat maakt ons besturen hopelijk een stuk helderder!

Toon alle berichten in deze rubriek