Download de microbeads app

De Plastic Soup Foundation heeft de Beat the Microbead app volledig vernieuwd. Deze app is de snelste manier om te leren of uw cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten plastic ingrediënten bevatten. Hier kun je de app downloaden.
Microbeads zijn een soort microplastic met een specifieke functie voor scrubben of exfoliëren. In cosmetica verwijst “microplastic” naar alle soorten kleine plastic deeltjes (kleiner dan 5 mm) die opzettelijk worden toegevoegd aan cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten. Ze worden vaak gebruikt als emulgatoren of als goedkoop vulmiddel.
Deze microplastics, nauwelijks zichtbaar voor het blote oog, stromen rechtstreeks van de badkamerafvoer naar het riool. Afvalwaterzuiveringsinstallaties zijn niet ontworpen om ze uit te filteren. Zo dragen microplastics bij aan de ‘Plastic Soup’ die in onze oceanen.
Zeedieren absorberen of eten microplastics; deze deeltjes kunnen vervolgens langs de mariene voedselketen worden doorgegeven. Omdat mensen uiteindelijk aan de top van deze voedselketen staan, is het waarschijnlijk dat we ook microplastics binnenkrijgen. Microplastics zijn niet biologisch afbreekbaar en zodra ze in het (mariene) milieu terechtkomen, zijn ze bijna niet meer te verwijderen.

Toon alle berichten in deze rubriek