Bevers afschieten?

Lange tijd ging het slecht met de bever in Nederland. Inmiddels neemt het aantal bevers gelukkig weer toe. Een positieve ontwikkeling, die Water Natuurlijk van harte toejuicht. Het is dan ook erg jammer dat elders in het land, zoals in Limburg, al weer jachtbeluste lieden zijn opgestaan om de bever als ‘probleembever’ te framen.

De bever bouwt nu eenmaal dammen. Dat draagt zeer bij aan natuurlijker wateren. Maar dat ziet niet iedereen zitten. ‘Er zijn bijna geen alternatieven meer om de overlast tegen te gaan’, schreef gedeputeerde Hubert Mackus eind 2016 in een brief.

Moeten we dan maar bevers gaan afschieten? Dat lijkt ons in Vallei en Veluwe een zeer voorbarige discussie. Hopelijk blijft de beverpopulatie zich ook bij ons ontwikkelen. Mocht er ergens schade ontstaan, dan zijn daar altijd schadevergoedingsregelingen voor. Maar laten we eerst eens even genieten van de terugkeer van deze sympathieke waterbouwer.

Een prachtige foto van Hans Dissel . De Bever laat zich niet zo eenvoudig vastleggen. Natuurmonumenten 2016.

Nieuwsbrieven
Water Natuurlijk Vallei en Veluwe heeft uiteraard ook een Nieuwsbrief. Wilt u deze automatisch ontvangen? Klik dan hier.Verder kunt u ook veel informatie vinden op de site van uw Waterschap. In onze regio is dat Waterschap Vallei en Veluwe.Indien u lid wilt worden van Water Natuurlijk kan dit natuurlijk ook. Aanmelden kan door hier te klikken .

Toon alle berichten in deze rubriek