Medicijnresten blijken goed uit rioolwater te halen

Praktijkproeven in Nederland, Duitsland en Zwitserland hebben voldoende aangetoond dat het mogelijk is om geneesmiddelen te verwijderen uit het effluent van rioolwaterzuiveringsinstallaties. Dat blijkt uit een onderzoek van Stowa. Stowa concludeert dat vier technieken nu al direct toepasbaar zijn. Op de rioolwaterzuivering Papendrecht (Waterschap Rivierenland) loopt al een praktijkproef met poederkooldosering aan actief slib. Tijdens het onderzoek naar de verwijderingstechnieken heeft Stowa ook gewerkt aan een landelijke Hotspotanalyse. Deze brengt brengt de bijdrage in beeld van rioolwaterzuiveringsinstallaties aan geneesmiddelen in oppervlaktewater en in drinkwaterbronnen. Dit rapport laten zien dat ongeveer vijftig procent van de totale concentratieverhoging bij lozingspunten in het oppervlaktewater veroorzaakt wordt door tien procent van de zuiveringsinstallaties (31 stuks).

Rioolwaterzuiveringen waarvan medicijnresten grote invloed hebben op kwaliteit oppervlaktewater

Rioolwaterzuiveringen waarvan medicijnresten grote invloed hebben op kwaliteit oppervlaktewaterInstallaties met een hoge concentratiebijdrage liggen helaas ook in ons gebied; bijvoorbeeld bij Bennekom en Woudenberg (waterschap Vallei en Veluwe), Wehl (waterschap rijn en IJssel), Groesbeek-Bredeweg (waterschap Rivierenland).

We hebben ook een nieuwsbrief. Iedereen kan de nieuwsbrief digitaal toegestuurd krijgen via deze link. De nieuwsbrief is hier te downloaden.

Toon alle berichten in deze rubriek