Renkums Beekdal

Het Renkums Beekdal is een toeristische attractie voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. Maar het relatief nieuwe natuurgebied kampt met een probleem, want de beekjes in het gebied staan ’s zomers vaak droog. Dit is zeer schadelijk voor het water en het leven van waterdieren en –planten in de beek.

Dat moet veranderen, dus hebben de provincie Gelderland en Waterschap Vallei en Veluwe de handen in één geslagen. Samen met de terreinbeherende organisaties en andere belanghebbenden bedachten ze oplossingen en in het najaar moet dit plan worden uitgevoerd.

Enkele jaren terug verplaatste de provincie in het Renkums beekdal de bedrijvigheid op industrieterrein Beukenlaan. De grond is gesaneerd en de natuur hersteld. Het resultaat is een afwisselend natuurgebied en een belangrijke ecologische verbindingszone.

Het project is hoofdzakelijk gericht op verbetering van de wateromstandigheden voor de natuurfuncties in de beken (verdrogingsbestrijding). Naast natuur gaat het ook om cultuurhistorie en landschap, aanliggend grondgebruik en recreatieve belangen.

Als oplossing zal er op bepaalde plekken waar veel water de grond inzakt, een leemlaag van zo’n 30 centimeter in de grond worden gelegd. Daarnaast moet er ook schaduw zijn voor het water in de beken. Want als het water koel blijft, groeien de planten beter en dat is natuurlijk bevorderlijk voor het gebied. Ook moet er variatie in de stroming komen, door de bodem op sommige plekken te versmallen.

Zo moet er een betere leefomgeving ontstaan voor bijvoorbeeld steenvliegen, libellen en vlokreeften. Deze soorten komen voor in een beek van het hoogste ecologisch niveau.

Het Renkums Beekdal

Er zijn prachtige wandelroutes in deze regio.

Nieuwsbrieven
Water Natuurlijk Vallei en Veluwe heeft uiteraard ook een Nieuwsbrief. Wilt u deze automatisch ontvangen? Klik dan hier.Verder kunt u ook veel informatie vinden op de site van uw Waterschap. In onze regio is dat Waterschap Vallei en Veluwe.Indien u lid wilt worden van Water Natuurlijk kan dit natuurlijk ook. Aanmelden kan door hier te klikken .

Toon alle berichten in deze rubriek