Storm en hoogwater

Wat een geweldige maand januari hebben we als waterliefhebbers achter de rug! Eerst op 3 januari een storm, waar alle vijf de grote stormvloedkeringen dicht gingen. Wel werd er een beetje gesmokkeld, want normaal gaat de Maeslantkering pas dicht op 3 m boven NAP en dit jaar op 2,6 m boven NAP. Want voor de veiligheid wil Rijkswaterstaat de kering ook testen onder stormcondities.

Vervolgens kregen we hoogwater door veel regen in Duitsland en sneeuw in Zwitserland. En doordat het water bij Lobith boven de 14 meter steeg, werden ook bij waterschap Vallei en Veluwe voorbereidingen getroffen. De geul bij Veessen-Wapenfeld wordt weliswaar pas bij een waterstand boven de 15 meter geopend, maar om de geul te openen moeten eerst de cilinders op de kleppen van de inlaat gemonteerd worden. Deze cilinders liggen normaal in opslag, waardoor er veel minder onderhoud nodig is en zij veel langer meegaan. Dijkgraaf Tanja Klip legde het in dit filmpje van TV Gelderland nog eens helder uit.

En wat een mooie beelden kwamen er uit het hele rivierengebied! Misschien wel de mooiste waren deze van het hoogwater tussen Zwolle en Deventer.

Gelukkig is het nergens echt spannend geworden, wat de waterexperts zeker ook toeschreven aan alle maatregelen die getroffen zijn de afgelopen jaren binnen Ruimte voor de Rivier.

Astrid Meier,
lid van het Algemeen Bestuur van waterschap Vallei en Veluwe voor Water Natuurlijk

Toon alle berichten in deze rubriek