Veenendaal – Meer stroming in de Brouwersgracht

De nieuw aangelegde Brouwersgracht is prachtig aangelegd, en vormt een verrijking voor Veenendaal. Jammer genoeg heeft een deel van de Brouwersgracht door een teveel aan meststoffen en te weinig stroming ’s zomers last van blauwalgen. Als de bouwwerkzaamheden in het gebied in 2020 klaar zijn, hoopt de gemeente dat er meer stroming in de gracht komt. Water Natuurlijk vindt dat de gemeente beter in een keer een stromende en gezonde gracht had kunnen aanleggen. Een goede waterkwaliteit is wel zo prettig voor de bewoners van Veenendaal en voor de ondernemers langs de gracht.

 

Bouwwerkzaamheden

De Brouwersgracht is een kunstmatige stadsgracht die sinds enkele jaren door het centrum van Veenendaal loopt en waarvan het middelste deel nog gegraven moet worden. De waterloop kreeg vorig jaar nationale bekendheid vanwege de door bewoner Hans van Manen uitgezette goudvissen die op last van de overheid uit de gracht gehaald moesten worden.

Op dit moment is de Brouwersgracht nog niet helemaal klaar. Wanneer de bouwwerkzaamheden in het gebied klaar zijn, komt er meer stroming komt in de Brouwersgracht. De gemeente hoopt dat er dan geen blauwalgenplagen meer gaat komen.

Gezond stedelijk watersysteem

Water Natuurlijk vindt het belangrijk dat er voor waterberging meer ruimte komt voor water in de stad. Dat moet wel helder en stromend water zijn. We vinden dat gemeente en waterschap moeten samenwerken aan een gezond watersysteem in de stad. Meer water in de stad is heel belangrijk, maar dan liefst wel gelijk stromend en gezond!

Toon alle berichten in deze rubriek