Veenendaal – Met aquathermie blauwalgen bestrijden in de surfvijver?

Blauwalgen bestrijden én meer hernieuwbare energie

Water Natuurlijk vindt sowieso dat aquathermie (warmte winnen uit water) veel meer kan worden toegepast. Het is een heel geschikte manier om woningen van het gas los te maken. Bij de surfvijver kan het mes zelfs aan twee kanten snijden, als ’s zomers warmte winnen de groei van blauwalgen kan voorkomen.

Blauwalgen met warm weer

De Surfvijver in Veenendaal heeft regelmatig last van blauwalg. Deze plaagalg ontstaat bij warm weer in stilstaand water met veel meststoffen. Dat betekent dat de bewoners van Veenendaal dan niet in de vijver kunnen zwemmen. Ook evenementen zoals de triathlon van Veenendaal kunnen daar last van hebben.

Noodmaatregelen

Tijdens evenementen past de gemeente noodmaatregelen toe. De brandweer pompt dan bijvoorbeeld vers water in de vijver. Maar dat blijft symptoombestrijding, die buiten de evenementen geen oplossing van het probleem biedt.

Structurele aanpak

Met een meer structurele aanpak kunnen de blauwalgen echt worden bestreden. Het zou het beste zijn, als er niet zoveel meststoffen in het water zouden zitten. Maar het landbouw-milieudossier is erg taai, en bovendien is in de loop van de tijd veel fosfaat opgehoopt in de bodem. Dat spoelt langzaam uit.

Een andere optie zou kunnen zijn om de watertemperatuur in de zomer niet te veel te laten stijgen. Wellicht kan aquathermie uitkomst bieden. Daarbij wordt warmte uit het oppervlaktewater gewonnen om huizen mee te verwarmen. De warmte die ’s zomers wordt gewonnen, kan worden opgeslagen om ’s winters te gebruiken.

Maatregel die meer doelen dient

Wij vinden dat een maatregel meerdere doelen moet dienen als het kan. Ook vinden we het belangrijk dat ons waterschap blijft werken aan innovaties.

Het waterschap kan met de gemeente samenwerken aan deze mogelijke oplossing voor het probleem van de blauwalgen die tegelijkertijd de energietransitie vooruit helpt.

Toon alle berichten in deze rubriek