Waterschap moet klimaatschap worden!

Waterschap Vallei en Veluwe moet een klimaatschap worden. Dat stelt Water Natuurlijk Vallei en Veluwe in haar  verkiezingsprogramma.
Door klimaatverandering zullen er grote extremen in het weer gaan optreden met zowel hevige buien als lange perioden van droogte. Het is bij uitstek de expertise van waterschappen om daar goed mee om te gaan. Water Natuurlijk publiceert haar verkiezingsprogramma in de aanloop naar de Waterschapsverkiezingen op 20 maart aanstaande.

Om het hoofd te kunnen bieden aan de problemen die klimaatverandering veroorzaakt is het volgens Water Natuurlijk belangrijk dat het waterschap de regie neemt. Water moet hét ordende principe voor de inrichting van Nederland worden. Zo wil Water Natuurlijk dat in steden werk wordt gemaakt van ontstening van pleinen en tuinen, zodat neerslag de kans krijgt in de bodem weg te zakken. Meer groen en waterpartijen in de stad helpen bovendien hittestress te voorkomen.

Maar ook buiten de stad zijn maatregelen hard nodig. Water Natuurlijk wil daar de zogeheten sponswerking versterken. Dat wil zeggen dat het water wordt vastgehouden in plaats van snel afgevoerd. Dat kan onder andere in natte natuurgebieden, maar ook in het agrarisch gebied is het
nodig water vast te houden. De landbouw zal zich daaraan moeten aanpassen vindt Water Natuurlijk. Door de sponswerking van het landschap te vergroten kan het Waterschap ook de verdroging van natuurgebieden helpen tegengaan.

Daarbij wil Water Natuurlijk zich ervoor inzetten dat al dat water zo schoon is dat er overal in gezwommen kan worden en mensen zonder nadenken in iedere sloot, plas of beek kunnen springen. Want laten we niet vergeten om van water en zijn omgeving te genieten. Nederland is gebouwd op en rond water, laten we ons dat bewust zijn en laten we
daarvan genieten.

Toon alle berichten in deze rubriek