Even voorstellen… Anieke Kranenburg

Mijn naam is Anieke Kranenbrug en sinds vorig jaar zit ik in het Algemeen Bestuur van Waterschap Vechtstromen. Binnen Water Natuurlijk ben ik al een aantal jaar actief maar het is mooi dat ik nu ook mijn stem kan laten horen in het waterschapsbestuur. Ik ben 26 jaar en daarmee ben ik de jongste waterschapsbestuurder uit de geschiedenis van Waterschap Vechtstromen. Het is voor mij belangrijk dat alle stemmen worden gehoord, ook die van jongeren. Dat is voor mij een van de redenen geweest om actief te worden in de waterschapspolitiek. In 2018 was de gemiddelde leeftijd van alle AB-leden in Nederland 64,6 jaar. De gemiddelde leeftijd van het Waterschapsbestuur in Vechtstromen is momenteel 57 jaar. Regelmatig krijg ik de vraag of ik het verschil in leeftijd met medebestuurders merkbaar is. Mijn antwoord: JA. Een paar recente voorbeelden zijn:

  • Ik heb een pleidooi gehouden om de AB-vergaderingen te verplaatsen naar de avond waardoor het makkelijker is voor studenten en mensen die overdag werken om waterschapsbestuurder te worden of om een vergadering bij te wonen. Toch stemden 9 AB-leden tegen dit voorstel. Argumenten die werden genoemd waren o.a.: ‘studenten gaan toch bijna nooit naar colleges’, ‘Burgers komen toch niet kijken, dus waarom zullen we dan speciaal gaan vergaderen in de avond?’
  • De AB-zaal wordt binnenkort gerenoveerd maar de meeste AB-leden zien de noodzaak tot modernisering nog niet zitten. Het aanleggen van stopcontacten voor het opladen van de laptop of tablet vindt men niet nodig.
  • Er is een discussie gaande over het gebruik van de term ‘heemraad’ in plaats van Dagelijks Bestuurder. Heemraad is voor mij een ouderwetse term voor een dagelijks bestuurslid en klinkt daarmee als een stap terug in de tijd. Bovendien, zullen de meeste inwoners in ons gebied deze term niet begrijpen. Om verwarring te voorkomen heb ik voorkeur voor een eenvoudige en begrijpbare term.

Anieke Kranenburg

Namens Water Natuurlijk neem ik plaats in de Commissie Waterkwaliteit en de Commissie Duurzaamheid, Bestuur en Organisatie. De komende tijd zal ik mij onder andere bezighouden met thema’s als waterzuivering, medicijnresten, bestuurlijke vernieuwing, energietransitie en grensoverschrijdende samenwerking. Blij word ik van onze enthousiaste fractie die zich hard inzet om het waterschap te vergroenen. We hebben een diverse en hechte groep mensen die goed van zich laat horen in het bestuur. Binnen de fractie vervul ik de functie van secretaris en penningmeester. Naast het waterschapswerk ben ik bezig om mijn studies af te ronden, houd ik van hardlopen in de natuur en reis ik samen met mijn vriend tijdens vakanties graag door Europa met ons camperbusje.

Mijn boodschap is duidelijk: het waterschap is van iedereen en iedereen heeft ermee te maken. Daarom is het belangrijk dat meer mensen van zich laten horen. Via Instagram geef ik regelmatig updates over mijn avontuur in het waterschap. Heb je vragen of wil je meedenken? Stuur me een berichtje! Dit kan via Instagram @Water_Kranenburg of via de mail: a.kranenburg@vechtstromen.nl.

Toon alle berichten in deze rubriek